Рада ЄС та Європарламент домовились про криміналізацію порушення санкцій
Рада ЄС та Європарламент домовились про криміналізацію порушення санкцій

Рада ЄС та Європарламент домовились про криміналізацію порушення санкцій

Представники Ради ЄС та Європейський парламент завершили переговори щодо закону, який запроваджує кримінальну відповідальність за порушення санкційних обмежень, запроваджених Євросоюзом.

Про це 12 грудня повідомили у Раді Європейського Союзу.

Директива, у разі її остаточного ухвалення, передбачає, що країни-члени повинні будуть визначати певні дії як кримінальні злочини.

Зараз дивляться

Йдеться про:

  • допомогу підсанкційним особам обходити заборону на в’їзд;
  • торгівля підсанкційними товарами і проведення транзакцій з підсанкційними державами чи організаціями;
  • надання фінансових послуг або здійснення фінансової діяльності, які заборонені чи обмежені;
  • приховування права власності на кошти або економічні ресурси підсанкційними особами або організаціями;
  • підбурювання, пособництво та сприяння цим правопорушенням також каратимуться як злочин.

Також торгівля військовими товарами становитиме кримінальний злочин не лише у разі навмисного вчинення, але й у випадку грубої недбалості.

– Ця директива гарантує, що ті, хто порушує або обходить санкції ЄС, будуть притягнуті до відповідальності. Особливого значення це набуває в контексті загарбницької війни Росії проти України, – йдеться у повідомленні.

Відповідальність, яка передбачена за порушення директиви, для фізичних осіб може представляти штраф або позбавлення волі на строк від одного до п’яти років, коли ж для юридичних осіб передбачена заборона вести бізнес і анулювання дозволів.

– Зокрема, держави-члени повинні забезпечити, щоб злочини, визначені цією директивою, каралися максимальним покаранням у вигляді позбавлення волі на строк не менше одного року або не менше п’яти років, залежно від злочину. Держави-члени можуть прийняти рішення про імплементацію законів, які передбачають більш суворі покарання, – йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Тепер попередня угода буде передана представникам країн-членів (Coreper) для схвалення. У разі схвалення текст буде офіційно затверджений Радою ЄС та Європейським парламентом.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги за темою
Євросоюз санкції
Джерело матеріала
loader
loader