Чинник Хантера. У США продовжується епопея з імпічментом Байдена
Чинник Хантера. У США продовжується епопея з імпічментом Байдена

Чинник Хантера. У США продовжується епопея з імпічментом Байдена

Син Джо Байдена заявляє про загрозу вбивства

Замість голосування допомоги Україні Конгрес США впритул підійшов до імпічменту президента Джо Байдена. Нагадаємо, в історії США ще не було успішної відставки президента через процедуру імпічменту, але в умовах виборчої кампанії, що набирає, цей хід республіканців може боляче вдарити по перспективах переобрання чинного голови Білого дому.

"Це ще не імпічмент!"

У ніч на 13 грудня за київським часом президент Джо Байден провів спільну пресконференцію із президентом України Володимиром Зеленським, а в сусідньому приміщенні Регламентний комітет (Комітет з нагляду) Конгресу США проголосував за початок офіційного розслідування у рамках імпічменту Байдену. За аналогією з українською системою – це тимчасова слідча комісія (ТСК) з якоїсь гучної справи.

"Це ще не імпічмент, це розслідування", – пояснив член Палати представників республіканець Дон Бекон. 

Щоб питання взагалі було розглянуто комітетом Конгресу, республіканці провели своє розслідування, яке запустив речник Кевін Маккарті до свого усунення. Те, що вони накопали, серйозно стурбувало президента США ще до голосування на комітеті в Конгресі.

"Це брехня!"

Наприклад, у ніч проти 7 грудня (за київським часом) Джо Байден у прямому ефірі звернувся до Конгресу, вмовляючи проголосувати законопроєкт за допомогою України. Також він відповів на запитання журналістів. Але не на всі – останнє питання він проігнорував і вийшов.

Що сказав журналіст: навів результати опитування – 70% американців (і 40% симпатиків демократів) переконані, що президент США міг порушувати закон чи етику заради бізнес-інтересів своєї родини. При цьому журналіст наголосив, що його питання пов'язане з Україною та Китаєм.

Що відповів Джо Байден: "Це комплект брехні, це брехня, я не робив цього, я не коментуватиму, це брехня!", – заявив він і поспішно залишив журналістів.

Американських журналістів це не здивувало – буквально напередодні прессекретар президента США Карін Жан-П'єр так само залишила без відповіді питання, чи отримував Джо Байден гроші від сім'ї та пов'язаних із родичами комерційних структур.

Син за батька

Комітет Конгресу виходить із підозри, що Джо Байден прямо чи опосередковано допомагав своїм родичам вести справи (і не лише комерційні) по всьому світу. Так спливла назва фірми "Оваско", комп'ютер якої нібито був використаний сином президента Хантером Байденом для отримання грошового переказу з Китаю. Крім того, конгресмени підозрюють, що Хантер виплачував через цю фірму (за допомогою її комп'ютера) грошові премії батькові.

Суми цих операцій значні, по одному епізоду фігурує чек 200 тисяч доларів США. Водночас, за даними CNN, платіж батьку Хантер здійснив за автомобіль. який не міг купити, оскільки був наркозалежним, контракт на купівлю машини уклав батько.

Не сплачував податки

8 грудня стало відомо, що суд Каліфорнії пред'явив Хантеру Байдену нові кримінальні звинувачення. Нагадаємо, раніше син чинного президента США був підозрюваний у низці податкових порушень і йому запропонували піти на угоду зі слідством в обмін на м'який вирок у вигляді 2 років в'язниці умовно. Однак угода зірвалася.

Зараз Хантеру Байдену висувають значно серйозніші звинувачення в ухиленні від сплати податків на загальну суму майже 2 млн доларів США, за які, якщо їх буде доведено, йому світить до 17 років тюремного ув'язнення. Список обвинувачень читається як сценарій голлівудського блокбастера.

Згідно з текстом заяви спеціального адвоката Девіда Вайса, син Джо Байдена з 2016 до 2019 року "витратив мільйони на екстравагантний спосіб життя замість оплати рахунків".

Зокрема, понад півмільйона доларів Хантер витратив на розваги "для дорослих", включно зі стрип- та секс-клубами, а також з екзотичними танцівницями. Одній з них він заплатив 1,5 тис. доларів, проте у звіті своєї фірми "Owasco" вніс цю суму до статті "ділові витрати" (нібито за предмети мистецтва), а не "особисті". Ще 11 тис. доларів він заплатив за дві ночі співробітниці ескорт-сервісу і не вніс ці гроші в "особисті витрати". Далі він пішов на хитрість – виплатив співробітницям "секс-сфери" зарплати, хоча в штаті фірми вони, зрозуміло, не значилися. (До речі, в Україні за аналогічний злочин засуджено мера Сум).

Ще кілька подібних витівок демонструють, що, за версією звинувачення, у Хантера була звичка прикривати витрати на стриптизерок та ескортниць "витратами на бізнес". Таким чином, він фіктивно занижував суму своїх доходів і, зрозуміло, базу для оподаткування. Особливою статтею звинувачення фігурують щомісячні платежі батькові у 2018 році.

”Правда в тому, що батько Хантера допоміг йому, коли він відчував фінансові труднощі через свою залежність і не міг отримати кредит для покупки вантажівки, — заявив адвокат Хантера Еббі Лоуелл. – Коли Хантер зміг, він повернув гроші батькові та взяв на себе виплати".

Кола по воді

Нові звинувачення одразу викликали політичний шторм. Адвоката Девіда Вайса звинуватили у прогині перед республіканцями, які опублікували резолюцію за підсумками розслідування (в рамках імпічменту Джо Байдену) та мають намір проголосувати її в Конгресі до 14 грудня 2023 року. Президента звинувачують у сприянні бізнес-справам Хантера. Звичайно, нові звинувачення Хантеру виявилися дуже доречними.

Тому Білий дім поводиться дуже обережно. Прессекретар президента Карін Жан-П'єр переадресовує всі питання у цій справі до юридичного департаменту Білого дому, де коментувати те, що відбувається, відмовляються. Але вже іронізують:"В обвинувальних документах... детально описуються витрати на все, на наркотики та стриптизерок, на розкішні готелі та екзотичні автомобілі. Описується все, крім податків", – зауважив прокурор Лео Вайс.  

За лаштунками цих перепалок адвокати Хантера намагаються переконати суд, що їхній підопічний перебуває під імунітетом внаслідок угоди за першими звинуваченнями, які нібито підписав він і прокурор, але суддя угоду не схвалив.

Місток до відставки?

Тим часом справа Хантера пов'язується з імпічментом його батькові. Згідно з фінансовими звітами, отриманими Комітетом з нагляду Палати представників, сім'я Байденів створила понад 20 підставних компаній – більшість у період віцепрезидентство Джо Байдена – з метою приховати платежі від зарубіжних контрагентів із Китаю, Росії, України, Румунії та Казахстану. Простіше кажучи, родина Байдена "торгувала" брендом "Джо", запевняючи, що внаслідок прямого доступу до нього можна легко вирішити багато проблемних питань. І Джо Байден нібито мав від цього конкретні суми, від 40 тис. доларів з Китаю з рахунку свого брата Джо до 200 тис. доларів від брата Джеймса. Джеймс, своєю чергою, отримав ці кошти від оператора збанкрутілої сільської лікарні на подяку за оформлення кредиту.

Хантер Байден акцентує на політичному підґрунті кримінальних справ проти нього. Зокрема, в інтерв'ю Moby розповів про плани верхівки Республіканської партії вбити його. Член Палати представників, республіканець Байрон Дональдс вважає – син президента готує виставу, зокрема, наполягаючи на відкритих слуханнях своєї справи.

Джерело матеріала
loader
loader