Трамп готовий послабити санкції проти КНДР у обмін на заморожування ядерної програми — POLITICO
Трамп готовий послабити санкції проти КНДР у обмін на заморожування ядерної програми — POLITICO

Трамп готовий послабити санкції проти КНДР у обмін на заморожування ядерної програми — POLITICO

Трамп готовий послабити санкції проти КНДР у обмін на заморожування ядерної програми — POLITICO

Колишній президент не впевнений щодо форми та змісту угоди, але, ймовірно, запропонує пакет, що передбачає послаблення економічних санкцій.

Дональд Трамп розглядає укладення угоди, згідно з якою США нададуть КНДР дозвіл зберігати свій ядерний арсенал, але за умови його заморожування в обмін на послаблення санкцій, пише POLITICO.

Якщо Трамп здобуде перемогу на президентських виборах 2024 року, він може погодитися з наявністю запасів ядерного арсеналу КНДР, йдеться у матеріалі з посиланням на три джерела, знайомі з планами кандидата у президенти. Ця ідея Трампа пояснюється тим, що переговори про зброю з Пхеньяном він вважає неефективними.

«Він знає, що хоче домовитись. Як це виглядатиме? Не думаю, що наразі угода продумана», — повідомило джерело. 

Політикою Трампа під час його першого терміну була повна, контрольована та незворотна денуклеаризація. Він навіть розглядав можливість скинути ядерну зброю на Північну Корею та звинуватити іншу країну, але після кількох особистих зустрічей він потоваришував із Кімом. Відтак, другий термін Трампа може докорінно змінити давню політику США.

«Якщо Трамп пом’якшить свій підхід, це може збентежити таких союзників, таких, як Південна Корея та Японія, а також роздратувати членів його власної партії, які віддають перевагу більш жорсткому підходу до Пхеньяна», — повідомляє Politico. 

Видання додає, що цей крок також спричинить неабияку критику Трампа, оскільки він постійно критикував адміністрацію Обами за те, що вона полегшила економічні проблеми Ірану в обмін на скасування його просування до створення ядерної зброї. Під час перебування на посаді Дональд Трамп анулював укладену Бараком Обамою ядерну угоду з Іраном.

За словами джерел, мотиваціяТрампа змінити тактику полягає в тому, що це дозволить новій адміністрації заощадити ресурси та енергію на безглуздих переговорах про зброю, які можуть бути переорієнтовані на більшу загрозу з боку Китаю.

Водночас, представники кампанії Трампа заперечують, що він якимось чином змінив свою позицію щодо Північної Кореї.

«Ці «джерела» поняття не мають, про що говорять, і не говорять від імені президента Трампа чи його кампанії», — сказав речник кампанії Стівен Ченг.

Південна Корея і США у п'ятницю, 15 грудня, проведуть переговори стосовно ядерного стримування в межах зобов'язання Вашингтона поділитися з Сеулом більш детальною інформацією щодо планування на випадок конфлікту з Північною Кореєю. 

У Пхеньяні впевнені у неминучості ядерної війни на Корейському півострові. Ще влітку глава Міноборони КНДР Кан Сун Нам заявляв, що ядерна війна на Корейському півострові стала тепер не питанням того, чи вона буде, а питанням того, хто і коли її почне.

Джерело матеріала
loader
loader