«Джеймс Вебб» виявив невдалу зірку, яка не мала існувати
«Джеймс Вебб» виявив невдалу зірку, яка не мала існувати

«Джеймс Вебб» виявив невдалу зірку, яка не мала існувати

«Джеймс Вебб» виявив невдалу зірку, яка не мала існувати

Коричневий карлик настільки маленький, що його утворення не можна пояснити.

Астрономи виявили об'єкт-рекордсмен, який кидає виклик існуючому розумінню формування зірок. Це коричневий карлик, який самотньо подорожує космосом, а його маса всього в три-чотири рази перевищує масу Юпітера. І це найменш масивний подібний об'єкт, виявлений на даний момент, повідомляє Science Alert.

І це відкриття порушує деякі питання. Основне із них – як існування цього об'єкта взагалі стало можливим.

Як розповіла астроном Катаріна Алвес де Олівейра з Європейського космічного агентства, сучасні моделі передбачають формування масивних планет у протопланетному диску. Але дуже малоймовірно, що цей об'єкт сформувався саме у диску, а не пройшов шлях формування як зірка. Тому важливо зрозуміти, як відбувається формування зірок із такими малими масами.

Коричневі карлики відомі як «зірки, що не вдалися». Зірка - це об'єкт, народжений із щільного грудки в хмарі газу та пилу в космосі, який руйнується під дією сили тяжіння. Він росте і росте, поки не стане достатньо масивним, щоб тиск і тепло в його ядрі спалахнули і перетворилися на синтез водню. Мінімальна маса для цього приблизно в 80-85 разів перевищує масу Юпітера.

Коричневий карлик - це об'єкт, який формується подібним чином, але не набирає маси, достатньої для синтезу водню. Але й планетою коричневий карлик не є. Фактично, коричневий колір у назві об'єктів вказує на те, що вони менше зірок-білих карликів і більше темних планет, що не світяться.

При певній масі, близько 13 мас Юпітера, коричневі карлики можуть синтезувати не водень, а його важчий ізотоп, дейтерій. Його тиск і температура синтезу нижчі, ніж у водню.

Планети формуються за іншим принципом: поступового накопичення матеріалу, що залишився після того, як зірка завершила своє формування. Тобто щось, що утворилося в результаті гравітаційного колапсу, але має занадто малу масу, щоб викликати термоядерний синтез, технічно все одно може стати коричневим карликом.

І команда астрономів під керівництвом Кевіна Лумана з Університету штату Пенсільванія спробувала знайти найменший із таких об'єктів.

У ході дослідження вчені використали телескоп «Джеймс Вебб» для дослідження центру молодого зоряного скупчення IC 348 в області зореутворення Персея на відстані близько 1000 світлових років від нас. Їм вдалося знайти три об'єкти, які відповідали всім критеріям: з масою від трьох до восьми Юпітерів та температурою від 1100 до 1800 Кельвінів (від 827 до 1527 градусів за Цельсієм). І найменший із цих об'єктів став рекордсменом: його маса складає три-чотири маси Юпітера.

І його існування стало цілковитою несподіванкою для вчених. І це не єдина загадка дослідження. Спектрографічний аналіз виявив наявність у двох об'єктах невідомого вуглеводню. Ознаки цієї невідомої хімічної сполуки були виявлені в атмосферах Сатурна та Титана в Сонячній системі, а також у міжзоряному просторі, але ніколи раніше не спостерігалися у позасонячній атмосфері.

Раніше астрономи припустили, що найстаріші континенти в нашій галактиці могли з'явитися на п'ять мільярдів років раніше, ніж Землі. І можливо, що в Чумацькому Шляху може бути кілька світів, які підтримують життя, складніше за наше.

Джерело матеріала
loader