14 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
14 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

14 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Чорнобиль та мавпи: все найважливіше та найцікавіше про новий день

14 грудня – 348 день 2023 року, до кінця якого залишається всього 17 днів. Сьогодні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та День мавп. А у православ'ї це день пам'яті великомучеників Філімона, Аполлонія, Аріана та Феотиха. Крім того, продовжується Ханука.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 14 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

Ханука

З 25-го числа єврейського місяця кислева починається одне з найважливіших для євреїв свят. Це Ханука, яка триває цілих вісім днів. Цього року в Україні Ханука розпочалася з вечора 7 та закінчиться лише 15 грудня.

14 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 1

На відміну від Суккота чи Песаха, згаданих у Торі, Ханука була встановлена мудрецями, тож заборона на роботу на це свято не поширюється. Іноді її називають дитячим святом, тому що дуже багато традицій пов'язані з дітьми. Це звичай давати дітям хануці гелт (гроші; хоча останнім часом їх все частіше замінюють шоколадними монетками), грати в дрейдл або севіон (дзига) і готувати латкес (це українські деруни) та пончики, які так люблять діти.

Всесвітній день мавп

Monkey Day – День мавп – свято неофіційне. Його вигадали в Америці, кажуть, що під враженням фільму Террі Гілліама "12 мавп". Але цей день не має жодного відношення до жахливого апокаліпсису, зображеного у цьому фільмі.

Це свято – ідея студентів університету Мічигану, які у 2000 році і відзначили перший такий день. Жарт не лише переріс у студентську традицію, а й став міжнародним святом – з легкої руки зоозахисників. Художник Кейсі Сорроу разом зі своїм другом почав використовувати ідею цього свята у своїх коміксах, що лише сприяло поширенню свята за межі США.

День чорнобильців

14 грудня 1986 року було закінчено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Так заведено вважати, і саме тому президент України Віктор Ющенко у листопаді 2006 року обрав дату для так званого Дня ліквідаторів 14 грудня.

Але насправді було не так: будівництво саркофагу закінчили 30 листопада 1986 року. Просто 14 грудня у газеті "Правда" надрукували повідомлення про те, що держкомісія ухвалила в експлуатацію комплекс захисних споруд. Зазвичай "Правда" не вказала конкретний день, коли комісія поставила свої підписи. Отак і вийшло, що саме 14 грудня вважається днем народження саркофага над зруйнованим енергоблоком.

В Україні 14 грудня потеплішає до +12: погода на четвер

Що святкують в інших країнах 14 грудня:


День янгола сьогодні

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


Яке сьогодні православне церковне свято

Після переходу українського православ'я на новий календар 14 грудня у храмах день пам'яті великомучеників Філімона, Аполлонія, Аріана та Феотиха, які постраждали за християнську віру.

Філімон, Аполлоній, Аріан та Феотих жили у III столітті в Єгипті. То були часи гонінь на християн. Аполлоній, який таємно прийняв хрещення, хотів умовити Філімона вдягнути його вбрання і принести жертву язичницьким богам. Тоді Філімон зізнався, що теж сповідує віру в Христа. Аполлонію стало соромно і він відкрито почав говорити про свою віру. Їх заарештували і довго катували, а потім стратили. Проте вражені їхньою стійкістю суддя Аріан та кат Фетіох також прийняли хрещення. Вони також були страчені.

Традиції цього дня

14 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

У народі це був Філімонів день, який вважався досить небезпечним. Все через нечисть, яка нібито в ці дні – сьогодні, вчора та весь тиждень – особливо буйствує.

На Філімона моляться за здоров'я та душевний спокій, а також про порятунок від нечисті.

Нагадаємо, що триває Різдвяний піст, і тим, хто його дотримується, сьогодні можна їсти гарячу їжу з олією.

Що сьогодні не можна

Вважається, що сьогодні не можна виходити з дому невмитим, інакше можна захворіти. А також не радили наші пращури залишати дітей без нагляду, щоб їх не налякала нечиста сила.

Також не слід сьогодні розпочинати нові справи, вони будуть невдалими через нечисть.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

У Польщі підлітки півмісяця повзають ТРЦ - відео

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader