В організмі людини виявили резервуар, де довго переховується коронавірус – учені
В організмі людини виявили резервуар, де довго переховується коронавірус – учені

В організмі людини виявили резервуар, де довго переховується коронавірус – учені

Дослідження показало, що вірус SARS-CoV-2 може залишатися в легенях до 18 місяців після зараження, жодні обстеження і аналізи його не виявляють.

Це відкриття має вирішальне значення для розуміння ускладненого перебігу Covid-19 та механізмів тривалого збереження збудника.

Коронавірус успішно ховається від виявлення

Команда Інституту Пастера у співпраці з французьким дослідницьким інститутом провела дослідження легеневих клітин на моделі тварин.

Зараз дивляться

Результати показали не тільки те, що SARS-CoV-2 існує в легенях протягом 18 місяців після інфікування, але й те, що його стійкість, схоже, пов’язана з недостатністю вродженого імунітету.

Зазвичай через один-два тижні після зараження вірус SARS-CoV-2 уже не фіксується у верхніх дихальних шляхах. Але чи означає це, що його більше немає в організмі?

Він залишаються в так званих вірусних резервуарах. Ця гіпотеза, висунута групою вчених Інституту Пастера в 2021 році, тепер була підтверджена.

Одна з дослідниць Мікаела Мюллер-Трутвін повідомила, що вони відмічали запалення, яке зберігалося протягом тривалого часу у приматів, інфікованих SARS-CoV-2. Тому підозрювали, що це може бути пов’язано з наявністю вірусу в організмі.

Віруси виявили також в легенях деяких людей через 6-18 місяців після зараження. При цьому  вірус не виявлявся ні у верхніх дихальних шляхах, ні в крові. Учені змогли культивувати “невидимі” віруси з легень і встановили, що вони все ще здатні до реплікації.

Таким чином, дослідження пролило світло на механізм, який пояснює наявність вірусних резервуарів пригніченим первинним імунітетом.

Джерело:

Теги за темою
Коронавірус
Джерело матеріала
loader
loader