15 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
15 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

15 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Судді, чай та есперанто: все найважливіше та найцікавіше про новий день

15 грудня – 349-й день 2023 року, до кінця якого залишається лише 16 днів. Сьогодні в Україні відзначається День працівників суду, а у світі День чаю та святкова дата у есперантистів. Також сьогодні останній день Хануки. А у православ'ї це день пам'яті святого Стефана Сурозького та собор Кримських святих.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 15 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

День працівників суду

День працівників суду як святковий день 15 грудня було встановлено указом президента України №1318 у 2000 році.

15 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 1

Цікаво, що Кучма підписав цей день як свято за тиждень до дати, 8 грудня. Спочатку судді навіть образилися на президента, який на холодний місяць грудень "скинув" свята тих, кого в Україні традиційно не люблять.

У систему судових органів України входять:

День Заменгофа

День Заменгофа іноді називають Днем есперанто, тому що це свято відзначається есперантистами по всьому світу. Засновано його на честь річниці народження творця мови есперанто Людвіка Заменгофа. Цей святковий день есперантисти стали відзначати ще у 20-х роках ХХ століття, а запропонував його угорець Дьюла Багі. Але насправді День Заменгофа та День есперанто – різні дати, і друга припадає на 26 липня, тобто на день, коли в 1887 році вперше була опублікована Unua Libro, перша книга мовою есперанто.

Есперанто – це найпоширеніша штучна мова у світі. Нині есперанто володіють, за різними оцінками, до 2 млн. осіб. Випускаються сьогодні книги та періодичні видання есперанто, транслюються по телебаченню та інтернету передачі цією мовою. Тому День Заменгофа для дуже великої кількості людей є важливим святом і відзначається він, як правило, для привернення уваги громадськості до мови есперанто та збільшення популярності цієї мови.

День чаю

15 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 3

Міжнародний день чаю – свято "подвійне". Раніше, будучи неофіційним, він відзначався саме 15 грудня. ООН зробила дату офіційною, але перенесла її на травень. Тим не менш, ініціатори свята, World Social Forum в індійському Мумбаї та бразильському Порту-Алегрі, наполягають на своїй, тобто нинішній даті. Адже 15 і 16 грудня 1773 відбулося Бостонське чаювання – акція протесту американських колоністів у відповідь на дії британського уряду, коли в Бостонській гавані було знищено вантаж чаю, що належав Англійській Ост-Індській компанії. Ця подія стала поштовхом в американській історії, започаткувавши відому Американську революцію.

Найширше святкування Дня чаю відбувається в Індії та Шрі-Ланці, однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда та Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього.  А у нас це свято почали відзначати лише останні кілька років, з впровадженням у наш побут антикафе.

Ханука

15 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 4

З 25-го числа єврейського місяця кислева починається одне з найважливіших для євреїв свят. Це Ханука, яка триває цілих вісім днів. Цього року в Україні Ханука розпочалася з вечора 7 та сьогодні, 15 грудня, її останній день.

На відміну від Суккота чи Песаха, згаданих у Торі, Ханука була встановлена мудрецями, тож заборона на роботу на це свято не поширюється. Іноді її називають дитячим святом, тому що дуже багато традицій пов'язані з дітьми. Це звичай давати дітям хануці гелт (гроші; хоча останнім часом їх все частіше замінюють шоколадними монетками), грати в дрейдл або севіон (дзига) і готувати латкес (це українські деруни) та пончики, які так люблять діти.

Мокрий сніг та ожеледиця: погода в Україні на 15 грудня

Що святкують в інших країнах 15 грудня:


День янгола сьогодні

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


Яке сьогодні православне церковне свято

15 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

Після переходу православ'я України на новий календар 15 грудня відзначається день пам'яті святого Стефана Сурозького та собор Кримських святих.

Святитель Стефан народився наприкінці VII століття, у Каппадокії. Саме він став у Сурожі – сьогодні це Судак в українському Криму – єпископом від Константинополя. Стефан помер у Сурожі 15 грудня (точний рік смерті невідомий), а невдовзі після його смерті сталося диво. Ще за життя Стефан усіляко допомагав сліпому від народження Єфрему. Коли святий помер, Єфрем вклонився мощам покійного і одразу прозрів.

Собор Кримських святих як церковна дата був приурочений до дня пам'яті святого Стефана Сурозького.

За переказами, християнство до Криму приніс у I столітті апостол Андрій Первозваний. Таврида дісталася апостолу за жеребом, який учні Спасителя кинули після П'ятидесятниці, розходячись у всі кінці Римської імперії на проповідь. Андрій, рідний брат Петра, попрямував спочатку до Малої Азії, потім, обійшовши з Євангелієм узбережжя Чорного моря, опинився у Криму. Пізніше тут проповідував святий Климент, папа Римський, учень апостола Петра та супутник апостола Павла. З Кримом також пов'язані праці рівноапостольних братів Кирила та Мефодія, тут колись прийняв хрещення князь Володимир.

Традиції цього дня

15 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 7

У ці дні матері відганяли від своїх дітей крикас-нічниць – невидимих крикливих істот, які викликають дитячу недугу, яка супроводжувалася сильною дратівливістю та плаксивістю.

У святого Стефана зазвичай просять міцного здоров'я та зцілення від недуг, а також моляться про зміцнення віри. Цього дня заведено давати милостиню. Можна віддати нужденним теплий одяг. А якщо зробити годівниці для птахів та підгодовувати їх протягом зими, це привабить успіх у новому році.

На Стефана зазвичай проводили такий обряд: щоб допомогти сонцю стати сильнішим і відігнати погань, виходили вранці з дому і кидали в сніг гаряче вугілля, примовляючи: "З ганку зійди, золоте вугілля по двору покоти".

Нагадаємо, що триває Різдвяний піст – тим, хто його дотримується, цього дня належить сухоядіння.

Що сьогодні не можна

На Стефана в жодному разі не слід скаржитися на холодну погоду. Вважається, що від таких скарг здоров'я буде слабким.

Крім того, сьогодні не можна полювати чи ловити рибу.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

Доки всі спали: що сталося на Чорнобильській АЕС фатальної ночі 26 квітня

Джерело матеріала
loader
loader