Як зробити з домашнього улюбленця кінозірку: інтерв'ю з тренером собак
Як зробити з домашнього улюбленця кінозірку: інтерв'ю з тренером собак

Як зробити з домашнього улюбленця кінозірку: інтерв'ю з тренером собак

Як тварини знімаються у кіно: інтерв'ю з тренером собак

У детективній комедії "Новорічна зміна", яку телеканал ICTV2 зняв спеціально до Нового року, один із головних героїв – білий самоїд на прізвисько Марс. Прем'єру телефільму покажуть на каналі 1 січня. Vesti.ua поговорили з тренером собаки Валерією Турчиною про те, як готують тварину до зйомок і в чому основні труднощі.

– Чи знімався раніше Марс?

– У нашій школі для собак ми регулярно знімаємо контент для YouTube, тож Марс уже звик до камер. Але у кіно він знімався вперше.

– Що найскладніше було для собаки у цьому фільмі під час зйомок?

– Цю собаку спеціально для кіно не готували, у неї звичайне побутове виховання. В одній зі сцен "Новорічної зміни" ми мали завдання через стілець залізти на стіл. На першому дублі під ногами поїхав стілець і Марс злякався. Через це нам довелося інакше вирішувати цю сцену, а з рештою він справлявся на відмінно. Загалом, круто себе показав попри те, що довкола постійно було багато людей та уваги до нього. Хоча більшості собак важко перебувати в таких умовах.

– Як довго доводилося готувати собаку до сцени та тренувати якісь трюки?

– Все робили прямо на знімальному майданчику, бо не факт, що ми змогли б отримати від собаки те, що хочемо. Щоправда, ще до зйомок ми ознайомилися зі сценарієм щодо того, що він може робити, а що ні. Після цього ми сказали режисеру, що спробуємо зробити все. Так і сталося.

– Від чого довелося відмовитися ще до зйомок?

– Ми не відмовилися, але думали, як зняти сцену, в якій вона мала вкусити злочинця. Оскільки за командою вона не кусається, намагалися перетворити для нього все це на гру. Він любить потріпати іграшки, спробували зробити так, щоб він ганяв рукав.

– На які ще йдете хитрощі, щоб добитися від собаки потрібного результату?

– Коли треба було, щоб собака йшов поряд з актором або сідав, ми давали їм смаколики в руку і вона все робила. Полегшило ситуацію ще й те, що виконавці головних ролей виявились собачниками. Тому вони легко справлялися під час зйомок.

Як зробити з домашнього улюбленця кінозірку: інтервю з тренером собак - фото 1

– Чи давно ви тренуєте цього собаку? 

– Вже провела з нею чотири курси – це чотири місяці. Він у нас постійний учень. Окрім цього, Марс не тільки тренується у нас, а й залишається в готелі, коли господарі хочуть кудись поїхати. Щоб собака не сумувала, ми проводимо з ним заняття. Тож він у нас учений-перенавчений.

– Чи були випадки, коли собака не сприймала актора і замість того, щоб працювати, накидалася на нього?

– Ні, цей пес не накидатиметься, хіба що може почати обійматися. Але є певні протоколи поведінки із собакою. Не можна, щоб люди її порушили. Собаці важко весь день перебувати у приміщенні, де багато людей, які приділяють йому увагу. Тому під кінець дня він стає трохи нервовим – скиглить і гавкає. Ще у нього на шиї, для фільму, пов'язаний шарфик. Наприкінці дня він починає його тріпати. Це відповідь його нервової системи. Є собаки, які люблять тактильний контакт, а є ті, які цього не люблять. Ті, хто люблять, коли їх гладять, на початку нормально реагуватимуть на знаки уваги. Але потім можуть збудитися. Але ми швидко порозумілися.

– Які породи собак найкраще підходять для зйомок у фільмах?

– Підходять усі, головне, щоб вони були виховані та соціалізовані. Ще залежить від завдання, кому що потрібне. У нашому випадку потрібна була весела собака-дзвіночок. Марс дуже любить людей. Залежить також від господаря і того, де собака була куплена і в яких умовах жила до того моменту, коли потрапила на виховання до кінолога. Дуже важливим є період від двох до чотирьох місяців. Якщо за цей час була пропущена соціалізація, тоді можуть початися невеликі проблеми. А так, собаки будь-якої породи добре навчаються. Є тільки ті, хто швидше та повільніше засвоює інформацію. Мисливці та пастухи, тобто собаки, які ув'язнені на контакт, сприймають швидше. Бультер'єри – гірші, оскільки вони неповороткі. Навіть дворяни, так ми називаємо дворняжок, прикольні та по-своєму, цікаві.

– За фільмом собаку звуть Щедрик. Чи він відгукується на це ім'я?

– За кілька днів зйомок звик. Якщо чує "Щедрик", то починає вести вухами і розуміє, що це, найімовірніше, говорять про нього. Собака ж насправді не розуміє слів. Вона відгукується на знайомий набір звуків. Якщо він чує "Щедрик", то розуміє, що, найімовірніше, буде щось смачненьке. Це тимчасове перейменування ні на чому негативно не позначиться. За фактом собака не розуміє, що це його ім'я. Можна просто привчити до того, що якщо вона почула певний набір звуків, то потрібно підійти. Можливо, якщо він через якийсь час знову почує слово "щедрик", він подивиться в той бік. Але реагуватиме він, коли його назвуть Марсом.

– Що ви робитимете, якщо на знімальному майданчику виникне кризова ситуація і собака нападе на актора?

– Ми не візьмемо на знімальний майданчик собаку, яка може виявити агресію. Якщо ж такий собака виявиться необхідним для зйомок, то люди будуть проінструктовані, як поводитися, щоб цього не сталося. Дуже часто агресія собаки спровокована людиною.

– Чи потрібно і чи можна карати собак за якісь провини?

– Покарання буде безрезультатним. Собака все одно цього не зрозуміє. Але їй стане ясно, що від людини, яка поруч із нею, виходить якась небезпека. Вона може припинити робити те, за що ви її покарали, але це псує стосунки. Собака – як дитина. Перед тим, як її завести, потрібно скласти план, що ви від неї хочете.

Джерело матеріала
loader
loader