Українців з якими хворобами можуть мобілізувати під час війни: роз'яснення
Українців з якими хворобами можуть мобілізувати під час війни: роз'яснення

Українців з якими хворобами можуть мобілізувати під час війни: роз'яснення

В Україні у зв'язку з повномасштабним вторгненням держави-окупанта Росії триває воєнний стан та загальна мобілізація. Водночас у 2023 році Міністерство оборони України затвердило новий Розклад хвороб, за яким визначається рівень придатності до військової служби.

Відповідні зміни були внесені наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490  і набули чинності 25 серпня. Про те з якими хворобами можуть мобілізувати під час війни детальніше розповість OBOZ.UA. 

Оскільки Україна продовжує обороняти свої території від окупантів, в ЗСУ зараз потрібно більше військових, які будуть виконувати свої обов'язки на фронті, а не працювати у тилу чи штабі. Тому стосовно деяких хвороб у  Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України були ухвалені зміни.

 Зокрема, це стосується наступних медичних діагнозів:

  • Повністю вилікуваний туберкульоз.
  • Вірусні гепатити з незначними порушеннями функцій.
  • Носійство ВІЛ без симптомів.
  • Хвороби крові та кровотворних органів, які не прогресують або прогресують повільно, із незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями анемії, порушення згортання крові, пурпура, геморагічні стани (які супроводжуються підвищеною кровоточивістю), а також інші захворювання цієї природи, які включають порушення імунного механізму.
  • Хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій.
  • Короткочасні легкі прояви психічних розладів.
  • Невротичні розлади, пов’язані зі стресом, та соматоформні розлади при помірно виражених, короткочасних виявах, які супроводжуються станом астенії (надмірна втомлюваність, слабкість, зміни настрою).
  • Хвороби центральної нервової системи, які повільно розвиваються з незначними порушеннями функцій.
  • Епізодичні та пароксизмальні розлади (проблеми з центральною нервовою системою, що супроводжуються короткочасною втратою свідомості), окрім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Водночас як зауважила правозахисниця Любов Галан у коментарі УП, ці зміни не включають нові захворювання у перелік, оскільки особи з такими діагнозами могли бути призвані до військової служби і раніше. Проте, деякі стани чи їхні рівні важкості, які раніше вважалися причиною непридатності, тепер можуть не вважатися такими, тому людей з такими діагнозами можуть призвати на військову службу.

Правозахисниця вважає, що люди з такими хворобами можуть виконувати службу, оскільки більшість із них можуть нормально функціонувати. Але важливо враховувати питання, пов'язані з формою служби, доступом до необхідної терапії, контролем інфекцій та іншими ризиками, що стосуються конкретних категорій станів.

Раніше OBOZ.UA розповідав, чи можуть в Україні вручати повістку громадянам із відстрочкою від мобілізації. За словами юристів, більшість чоловіків не дотримуються правил військового обліку та не поновлюють свої облікові дані в ТЦК.

Також раніше повідомлялося, які хвороби є підставою для визнання непридатним і виключення з військового обліку під час мобілізації. Висновок про непридатність до військової служби має право зробити тільки ВЛК.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader