Вибухи в Криму, теракт у сільраді на Закарпатті та санкції ЄС проти РФ: головні новини 15 грудня
Вибухи в Криму, теракт у сільраді на Закарпатті та санкції ЄС проти РФ: головні новини 15 грудня

Вибухи в Криму, теракт у сільраді на Закарпатті та санкції ЄС проти РФ: головні новини 15 грудня

В будівлі Керецьківської сільської ради сталась трагедія. Там депутат під час засідання сесії сільради підірвав три гранати. Як наслідок, понад 20 осіб зазнали поранень.

Разом із тим, Європейський Союз шукає способи надати Україні макрофінансову допомогу на €50 млрд, попри спротив Угорщини.

Про ці та інші головні події 15 грудня в Україні та світі читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Вибухи під Кропивницьким

Під час повітряної тривоги у п’ятницю, 15 грудня, українські захисники в небі ліквідували ворожу ракету у Кропивницькому районі Кіровоградщини, повідомив голова очільник ОВА

— Під час повітряної тривоги оборонці неба знищили ракету в Кропивницькому районі. Попередньо – без постраждалих і руйнувань, – написав він.

О 16:40 у Повітряних силах повідомили про рух ворожої ракети у бік Кривого Рогу, яка вже за 8 хвилин змінила напрямок на Кропивницький.

Вибухи в Криму

В тимчасово окупованому Криму протягом 15 грудня прогриміли вибухи.

Про звуки вибухів повідомляли у Сімферополі, Джанкої, Чорноморському та Міжводному.

Росіяни, які тимчасово займають український Крим, повідомляли про нібито роботу ППО над морем.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Офіційних підтверджень інформації щодо вибухів наразі немає.

Теракт на Закарпатті

У п’ятницю, 15 грудня, на Закарпатті в будівлі Керецьківської сільської ради під час засідання сесії.

Внаслідок вибуху постраждали 26 депутатів та працівників сільської ради. Їх ушпиталили до закладів охорони здоров’я. За даними МВС, шестеро осіб – у важкому стані.

Слідчі кваліфікували подію за ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Окрім того, СБУ вносить відомості та розслідуватиме подію за ч. 1 ст. 258 (Терористичний акт) КК України.

Своєю чергою голова МВС Ігор Клименко повідомив, що депутат, який підірвав гранати під час засідання сільради на Закарпатті, готувався до цього заздалегідь.

Макрофін від ЄС на €50 млрд

Президент Євроради Шарль Мішель упевнений у тому, що попри блокування рішення про надання Україні €50 млрд з боку Угорщини, вона отримає ці гроші.

– У нас є інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку, є сильна політична воля 26 лідерів ухвалити цей “мегапакет”. І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні, – наголосив він.

Мішель не уточнив, чи піде ЄС на ухвалення рішення в обхід вето Орбана, проте запевнив, що вони виконають фінансові зобов’язання перед Україною.

– У нас є різні інструменти, щоби забезпечити, що ми виконаємо свою політичну обіцянку, – додав він.

Президент Євроради зауважив, що пакет не відхилений, а відкладений, тому лідери ЄС домовилися про позачерговий саміт, на якому знову розглянуть це питання.

Санкції ЄС проти РФ

Лідери країн Європейського Союзу погодили 12-й пакет санкцій проти Росії.

Вдалося також досягти домовленості щодо Директиви про визначення кримінальних злочинів і покарань за порушення обмежувальних заходів Євросоюзу.

– Європейський Союз рішуче налаштований до подальшого послаблення спроможності Росії вести агресивну війну, – йдеться у висновках Євроради після першого дня саміту ЄС в Брюсселі.

Задля цього, зазначають у Єврораді, партнери та союзники готові посилювати санкції та робити все можливе для запобігання їх обходу.

За даними журналістів, політичну згоду щодо 12-го пакету санкцій в ЄС мають офіційно затвердити днями.

Понад $1 млрд від Світового банку

Світовий банк оголосив про виділення Україні додаткових $1,34 млрд фінансової допомоги, які будуть спрямовані на виплату пенсій, зарплат вчителям, підтримку ВПО та інші пріоритетні видатки держбюджету, прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

– Основна частина цього пакету фінансування – $1,086 млрд – це кошти уряду Японії. Інше – гранти від США, Швейцарії та Фонду підтримки, відновлення та реформування України (URTF), – уточнив глава уряду.

Шмигаль зауважив, що фінансова підтримка з боку партнерів дає змогу забезпечувати макрофінансову стабільність України та спрямовувати внутрішні ресурси на потреби Сил оборони.

Теги за темою
Євросоюз Закарпаття
Джерело матеріала
loader
loader