17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Секс та літаки: все найважливіше та цікаве про новий день

17 грудня – 351 день 2023 року, до кінця якого залишається лише 14 днів. Сьогодні Міжнародний день захисту секс-працівників від насильства та жорстокості. Він збігається із українським Днем працівників державної виконавчої служби. Можна також згадати історію авіації. А українська православна церква сьогодні згадує про пророка Данила і трьох отроків.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 17 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

День захисту секс-працівників

Щороку, починаючи з 2003 року, 17 грудня у різних країнах відзначається Міжнародний день захисту секс-працівників від насильства та жорстокості (International Day to End Violence Against Sex Workers), ініціатором проведення якого виступила міжнародна організація "Мережа організацій, що виступають на захист прав секс-працівників" (Sex Workers' Rights Advocacy Network, SWAN).

17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 1

Ця дата покликана звернути увагу суспільства на проблеми, пов'язані з жорстокістю та насильством, яким нерідко зазнають працівники сфери сексуальних послуг. У дати є своя традиція, що отримала назву "Марш червоних парасольок" (March of the Red Umbrellas). Цього дня усі небайдужі до проблеми дискримінації секс-працівників виходять на вулиці із червоними парасольками. Червона парасолька є символом захисту від жорстокості по відношенню до жінок, які заробляють проституцією, з боку поліції, сутенерів, клієнтів тощо.

Вперше червона парасолька як символ опору виникла у 2001 році у Венеції на Першому всесвітньому конгресі секс-працівників. На цьому конгресі представники В'єтнаму, Таїланду, Камбоджі, США, Італії, Німеччини та інших країн розповідали про те, як вони виборюють громадянські права секс-працівників. А потім представниці найдавнішої професії пройшлися вулицями Венеції з червоними парасольками та мегафонами, привертаючи увагу громадськості до проблеми порушення прав людини.

З 2005 року Міжнародний комітет з прав секс-працівників у Європі почав використовувати червону парасольку як символ опору дискримінації. "Марш червоних парасольок", зародившись як ідея, з кожним роком стає все більш глобальним символом прав секс-працівників. А саму дату відзначають все більше країн.

День держвиконавчої служби 

17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 2

Навряд це просто збіг, але поки світ намагається захистити секс-працівників, Україна відзначає День працівника державної виконавчої служби. Професійне свято працівників виконавчої служби Міністерства юстиції України відзначається у країні з 2009 року щороку саме 17 грудня.

В офіційному календарі професійних свят він з'явився після підписання відповідного указу президентом країни Віктором Ющенком у липні 2009 року. У документі йдеться, що День співробітника державної виконавчої служби встановлюється, "з огляду на значення органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України та громадськості".

День братів Райт

17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 3

Брати Вілбур і Орвіл Райт побудували перший у світі літак, а потім самі здійснили перший керований політ людини на апараті важчим за повітря з двигуном. Історичний політ відбувся 17 грудня 1903 року, саме тому 17 грудня відзначається День братів Райт.

Вілбура та Орвіла зі школи називали одержимими – через свою пристрасть вони так і не отримали атестати про освіту. Це їм не завадило займатися видавничим бізнесом та виробництвом велосипедів під власною торговою маркою. Але одержимість далася взнаки і тут: більша частина прибутків братами витрачалася на авіаційні досліди. Та в результаті братам вдалося зібрати керований літак – перший у світі. Він називався Флайєр-1, він був оснащений пропелером та двигуном власної розробки братів. Політ Флайєра-1 увійшов в історію як найважливіша подія в авіації.

В Україні потеплішає, але прийдуть снігопади: погода на 17 грудня

Що святкують в інших країнах 17 грудня:


День янгола сьогодні

17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 4

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


Яке сьогодні православне церковне свято

17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 5

Після переходу українського православ'я на новий календар 17 грудня в Україні згадують про пророка Даниїла та отроків Ананія, Азарія та Мисаїла.

Пророк Даниїл, Ананій, Азарій та Мисаїл були ізраїльськими бранцями у Вавилоні. Коли їм запропонували поклонятися золотому ідолу, всі четверо відмовилися. За це вони були кинуті в піч вогняну. Проте сталося диво, Даниїл, Ананій, Азарій та Мисаїл не постраждали від вогню, і навіть у самій печі було бачення ангела.

Традиції цього дня

17 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

Між іншим, сни в ніч на Данила і наступного дня вважалися пророчими. Тому дівчата, намагаючись побачити уві сні свого майбутнього чоловіка, підкладали під подушку три лаврові листи з іменами отроків Ананії, Азарії та Мисаїла.

Обов'язково народ у Данилін день спостерігав погоду. Якщо у цей день небо буде вкрите хмарами, то небо буде теплим. Заморозки з ранку віщували холодну та морозну зиму, а от якщо ранок був теплим, то наступного року очікували гарного врожаю льону.

Що сьогодні не можна

У цей день наші пращури намагалися не виходити з дому після того, як стемніє, щоб не спричинити неприємності. Весь час до Різдва вечорами та ночами особливо активна погань, вірили пращури.

Також сьогодні не можна будити сплячу людину. Сни на Данила пророчі, і переривати їх погана прикмета.

Крім того, у суботу не можна було займатися пранням, прибиранням та шиттям, і навіть прясти.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

Камбек Джейсона Борна: Universal зніме ще один, останній, фільм про шпигуна

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader