Знайдено докази, що Земля може пережити загибель Сонця: але ті, хто виживуть – заздритимуть мертвим
Знайдено докази, що Земля може пережити загибель Сонця: але ті, хто виживуть – заздритимуть мертвим

Знайдено докази, що Земля може пережити загибель Сонця: але ті, хто виживуть – заздритимуть мертвим

Земля, ймовірно, матиме шанси не загинути через 5 мільярдів років, коли Сонце почне свій шлях до неминучої смерті і перетвориться на червоного гіганта. Підтвердженням такої теорії є далека планета 8 Ursae Minoris b, або Галла, яка була відкрита у 2015 році, коли вже б не повинна була існувати.

Як пише New Scientist, якшо ж нам не пощастить настільки, як далекій планеті, існують ще два сценарії, які подарують людству (якшо воно все ще існуватиме) надію на майбутнє. Щоправда, це майбутнє може виявитися ще страшнішим, ніж загибель у вогні Сонця.

Відомо, що приблизно за 5 мільярдів років наше Сонце спалить усі запаси водню, які підтримують його життєдіяльність і розшириться приблизно у 200 разів, перетворившись на червоного гіганта і поглинувши Меркурій, Венеру та Землю.

Впродовж ще наступного мільярда років Сонце знову стиснеться і стане зоряним трупом, який називають білим карликом.

Під час фази червоного гіганта Сонце не лише розшириться, але й ставатиме все гарячішим, оскільки ядерні реакції в його ядрі витікатимуть назовні в пошуках свіжих джерел водневого палива, ближче до сонячної поверхні. Це зрештою призведе до того, що температура поверхні Землі, ще до поглинання, стане достатньо високою, аби випарувалися всі океани. Це вкриє планету соляними рівнинами та дюнами. Зникнення води також призведе до того, що зупиниться тектоніка плит, і в певний момент стане достатньо спекотно, щоб почали плавитися гірські породи.

Тобто, навіть якщо Сонце все ж не поглине Землю, то засмажить її і зробить непридатною для існування форм життя. Принаймні, таких форм життя – як люди.

Але є й хороші новини. Якщо ситуація на Землі ставатиме справді критичною, ймовірно, нам не потрібно буде тікати світ за очі.

Вчені припускають, що розширення Сонця призведе до того, що внутрішня частина системи перетвориться на пекло, але нині холодна зовнішня – стане придатною для життя.

"Коли Сонце стане червоним гігантом, зона придатності для життя розшириться. Ми знаємо, що на супутниках Юпітера і Сатурна є багато води, тому в межах нашої Сонячної системи може з'явитися друге покоління придатних для життя планет", – заявив астроном з Чиказького університету Рафаель Луке.

У вчених є докази, що що газові гіганти, подібні до Юпітера, можуть пережити смерть своєї материнської зірки. Одну таку планету астрономи спостерігали у 2021 році на орбіті навколо білого карлика поблизу центру нашої галактики Чумацький Шлях. Тодішнє дослідження виявило, що зірка і ця планета сформувалися приблизно в один і той же час. Тобто цей світ пережив не тільки фазу червоного гіганта, але й смерть зірки, коли вона стала білим карликом.

Але, як припускають вчені, існує й вірогідність того, що нам навіть не доведеться втікати з Землі. Шреяс Віссапрагада з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики в Массачусетсі припускає, що Земля може пережити перетворення Сонця на червоного гіганта, завдяки тому, що посилений сонячний вітер виштовхне планету з існуючої орбіти та "здує" її на безпечну відстань.

Але навіть і без сонячного вітру у нас може бути надія, про реальність якої свідчить відкриття планети, відомої як 8 Ursae Minoris b, або Галла.

Як розповів Марк Хон з Гавайського університету в Маноа, цей світ було відкрито у 2015 році і все вказувало на те, що він не повинен був існувати, оскільки його материнська зоря – Пекду – пройшла стадію червоного гіганта і мала б поглинути, або ж спалити чи випарувати планету.

Однак є й ложка дьогтю. Якщо Земля опиниться на орбіті білого карлика, їй все одно загрожуватиме небезпека.

У листопаді 2022 року Еббігейл Елмс з Уорікського університету у Великій Британії разом із колегами виявили систему білих карликів на відстані 90 світлових років від нас, яка була завалена рештками мертвих планет.

З’ясувалося, що білі карлики мають надзвичайно сильну поверхневу гравітацію, яка створює екстремальні приливні сили на найближчих вцілілих планетах, що їх може буквально розірвати на частини. Орбітальний матеріал потім закручується по спіралі на білому карлику. Якщо така доля спіткає Землю, то це означатиме, що їй вдалося уникнути загибелі від вогню, але тепер її розриває на шматки.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, що станеться, коли Чумацький шлях вріжеться у Андромеду і чи матиме людство шанс на виживання.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL у Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader