У ЦГЗ пояснили, чи є особливості профілактичного медогляду під час війни
У ЦГЗ пояснили, чи є особливості профілактичного медогляду під час війни

У ЦГЗ пояснили, чи є особливості профілактичного медогляду під час війни

Експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України розповіли про те, кому в обов’язковому порядку слід проходити профілактичні медичні огляди навіть у воєнний час.

– Воєнний стан не впливає на порядок проходження обов’язкових медичних оглядів. Відтак, вони, як і в мирний час, проводяться відповідно до законів та підзаконних актів України, – зазначили в ЦГЗ.

Медогляд для працівників

У Центрі нагадали, що обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди мають проходити працівники:

Зараз дивляться
  • підприємств харчової промисловості, громадського харчування та торгівлі;
  • лікувально-профілактичних, дошкільних та навчально-виховних закладів;
  • водопровідних споруд, об’єктів комунально-побутового обслуговування;
  • інших підприємств, установ, організацій, професійна або інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь;
  • зайняті на важких роботах і роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці.

За словами експертів, роботодавець зобов’язаний власним коштом профінансувати та організувати проведення попереднього та періодичних медичних оглядів працівників.

Що входить до медогляду

У ЦГЗ зазначили, що обов’язковий профілактичний медичний огляд, згідно з Переліком, затвердженим наказом МОЗ України № 280 від 23 липня 2002 року, передбачає:

  • загальне обстеження лікарями-спеціалістами (терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог та інші (за потреби);
  • лабораторне обстеження;
  • функціональне обстеження.

Для проведення медичного огляду потрібно надати документ, що посвідчує особу, та фотокартку розміром 3х4 см.

Працівники, які без поважних причин не пройшли в установлений строк обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, від роботи відсторонюються та можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності, нагадали в ЦГЗ.

Джерело матеріала
loader
loader