Тарифи на газ та електроенергію з 1 січня: скільки доведеться платити
Тарифи на газ та електроенергію з 1 січня: скільки доведеться платити

Тарифи на газ та електроенергію з 1 січня: скільки доведеться платити

У січні в Україні тарифи на газ та електроенергію залишаться стабільними. Зміни можливі вже з травня, до цього кубометр газу коштуватиме 7,96 грн, а кВт*година струму – 2,64 грн.

Як йдеться у матеріалі OBOZ.UA, в Україні регулювання тарифів на комунальні послуги, у тому числі газ та електроенергію, дозволяє стримувати темпи інфляції. Однак, регулювання рано чи пізно повинні скасувати. Це станеться, щонайменше, не в січні.

Тариф на газ

В Україні тариф на газ із 1 січня становитиме 7,96 грн за кубометр. Таким чином, ціни не зміняться як мінімум до кінця опалювального сезону 2024-го. У "Нафтогазі" наголошували: вартість газу розрахована до кінця опалювального сезону. 98% українців купують блакитне паливо у "Нафтогазу". Це 12,4 млн українських сімей. При цьому досі є можливість вибирати, хто має купувати газ.

Так, вартість кубометра газу у різних компаній становить від 7,7 до 9,99 грн за кубометр. Тарифи діють до 1 травня 2024 року, тож у жовтні змін не було. Зазначимо, ще у серпні Кабмін продовжив дії спеціальних зобов'язань: компанії, які здійснюють опалення та підігрівають воду, зможуть купувати блакитне паливо за зниженою вартістю.

Щоб не отримати платіжку з помилкою, необхідно самостійно вносити показання лічильника з 28 по 5 число щомісяця. Навіть якщо ви не живете в будинку і не користуєтеся газом, але не хочете його відключати, щомісяця потрібно подавати актуальні показання лічильника (навіть якщо за місяць цифра не змінилася).

Тариф на електроенергію

В Україні з 1 січня 2024 року тариф на електроенергію не зміниться і залишиться на рівні 2,64 грн за кВт*годину. При цьому рік тому вартість електроенергії була на рівні 1,68 грн за споживання понад 250 кВт*годину та 1,44 грн – за споживання понад 250 кВт*година на місяць.

Так, при споживанні 239 кВт*год сума у платіжках така:

  • у січні 2023-го – 344,16 грн;
  • у січні 2024-го – 630,96 грн.

Саме Кабмін ухвалює рішення про перегляд вартості електроенергії. Співрозмовники в уряді кажуть, що можливе подорожчання на 15%, але йдеться не про те, на скільки підвищать ціну (планів та сценаріїв підвищення на сьогодні немає), а про те, що це допомогло б підняти вартість до рівня покриття.

Як раніше писав OBOZ.UA, в Україні за новими правилами рахують тариф на транспортування газу. Мінімальний розмір платіжки зміниться тим, хто використовує мінімальну кількість блакитного палива.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader