Клубний чемпіонат світу чекає на нового переможця
Клубний чемпіонат світу чекає на нового переможця

Клубний чемпіонат світу чекає на нового переможця

На трофей залишилося три претенденти, кожен з яких жодного разу не володів титулом

Напередодні на клубному чемпіонаті світу з футболу відбувся перший півфінал, у якому бразильський "Флуміненсе" обіграв саудівський "Аль-Ахлі" з Джидди. Уже сьогодні, 19 грудня, відбудеться другий півфінал, у якому "Манчестер Сіті" зіграє з японським "Урава Редс", а в п'ятницю, 22 грудня, відбудуться матч за 3-тє місце та фінал, у якому світ дізнається нового володаря титулу найсильнішого клубу світу.

Жодна з перерахованих вище команд ніколи не володіла ні цим титулом, ні Міжконтинентальним кубком – попередником клубного чемпіонату світу з футболу. Можна сказати, ми присутні під час народження історії.

Історія з 2000-го 

Клубний чемпіонат світу ФІФА – змагання між найсильнішими представниками шести континентальних конфедерацій. Водночас із 2007 року переможець Ліги чемпіонів ОФК (Океанія) має грати плей-оф проти клубу – чемпіона країни-господарки турніру.Отже, кількість учасників турніру збільшилася до семи. Клубний чемпіонат світу є офіційним змаганням, яке організоване керівним органом світового футболу – ФІФА.

Перший розіграш Клубного чемпіонату світу ФІФА відбувся в Бразилії в січні 2000 року. Він був визнаний ФІФА як правонаступник Міжконтинентального кубка, який розігрувався щорічно в Йокогамі (Японія) між переможцем Ліги чемпіонів УЄФА та володарем Кубка Лібертадорес. Після чотирирічної перерви турнір був перейменований на Клубний кубок світу ФІФА та поновився з 2005 року.

Фактично, Міжконтинентальний кубок, за який змагалися переможці двох найсильніших клубних турнірів у світі – європейського та південноамериканського, вважався чемпіонатом світу, хоча офіційно такого статусу не мав. Але зі зростанням комерціалізації футболу стало очевидно, що Міжконтинентального кубка недостатньо для виявлення найсильнішого клубу світу. Для цього й був придуманий клубний чемпіонат світу, для участі в якому запросили найсильніші команди з Африки, Азії, Океанії та Північної Америки. Офіційно це було зроблено через підняття рівня клубного футболу в усьому світі. Насправді ж... Ані в дебютному турнірі 2000-го, ані починаючи з 2005-го, коли клубний чемпіонат світу став відбуватися щорічно, жодна команда, що представляє чотири інші конфедерації, окрім Європи та Південної Америки, не змогла виграти трофей. Нарешті, 27 жовтня 2017 року ФІФА де-юре визнала, що клуби-володарі Міжконтинентального кубка є Клубними чемпіонами світу з футболу, а клубний чемпіонат світу, відповідно, турніром-правонаступником Міжконтинентального кубка.

У першому розіграші турніру, того самого 2000 року, взяли участь 8 клубів, які представляли всі 6 континентальних конфедерацій, хоча критерії відбору претендентів на звання найкращого клубу світу викликали безліч запитань і заперечень. Наприклад, у чемпіонаті не взяв участі бразильський "Палмейрас", попри те, що виграв Кубок Лібертадорес-1999 і вважався найсильнішим клубом Південної Америки. З невідомих причин КОНМЕБОЛ ухвалила рішення віддати його місце іншій бразильській команді "Васко да Гама", переможцю Кубка Лібертадорес-1998. "Палмейрасу" було обіцяно участь у другому розіграші, але він не відбувся.

Водночас турнір виправдав себе і з фінансового, і зі спортивного погляду: жоден матч не закінчився розгромом явних аутсайдерів. Навпаки, фаворити – європейські клуби "Реал" (Мадрид, Іспанія) та "Манчестер Юнайтед" (Англія) – виступили погано. У фіналі ж зустрілися два бразильські клуби і "Корінтіанс" обіграв "Васко да Гама" в серії пенальті – 0:0 (4:3).

Другий розіграш мав відбутися з 29 липня по 12 серпня 2001 року в Іспанії за участю 12 команд. Усім учасникам були обіцяні преміальні – тільки за участь кожен клуб отримав би 2,7 мільйона доларів, а переможець – 8 млн. Наприклад, для австралійського "Воллонгонга" це був би найбільший гонорар за всю історію клубу. Однак ФІФА підвели фінансові проблеми основного спонсора International Sports and Leisure (ISL) і турнір було скасовано. Ця компанія близько 20 років була надійним партнером ФІФА та мала виділити 40 мільйонів доларів на проведення турніру, але в останній момент відмовилася від свого спонсорства. Тодішній президент ФІФА Зепп Блаттер спочатку офіційно не визнавав цієї причини, пояснивши зрив чемпіонату накладенням його термінів на відбіркові стадії Ліги чемпіонів. А ось Міжконтинентальний кубок, попри проведення у 2000 році Клубного чемпіонату, відбувався аж до 2004 року.

У результаті ФІФА домовилася про злиття Клубного чемпіонату світу та Міжконтинентального Кубка і турнір був перейменований на Клубний кубок світу ФІФА. Турнір тривав у Японії з 11 по 19 грудня 2005 року. Його переможцем став бразильський клуб "Сан-Паулу", який переграв у фіналі англійський "Ліверпуль" – 1:0. І вже з 2005-го клубний кубок світу відбувався щорічно, його проведенню не завадила навіть пандемія коронавірусу. У той тривожний для всього світу час турнір відбувся і в грудні 2019-го, і за рік, у грудні 2020-го, коли світ уже навчився співіснувати з новою інфекцією.

Розгромний рахунок на користь "старожилів"

З огляду на те, що клубний чемпіонат світу визнали правонаступником Міжконтинентального кубка, можна сказати, що за статистикою "старожили" ведуть із розгромним рахунком. Нинішній турнір 20-й у новому форматі з урахуванням першого клубного ЧС, проведеного у 2000 році. І всі турніри виграли представники Європи або Південної Америки. Ба більше, у 13 випадках із 19 пара фіналістів складалася з представників УЄФА і КОМЕБОЛа (південноамериканська конфедерація). І тільки 6 разів склад фіналістів "розбавляли" команди з інших частин світу. 

По одному разу у фіналі турніру грали африканські "Мазембе" (Конго, ЧС-2010, 0:3 від італійського "Інтера") і "Раджа" (Марокко, ЧС-2013, 0:2 від німецької "Баварії"), японська "Касіма Антлерс" від Океанії (ЧС-2016, 2:4 від мадридського "Реала" в додатковий час), азійський "Аль-Айн" (ОАЕ, ЧС-2018, 1:4 від "Реала"), північноамериканський "УАНЛ Тигрес" (Мексика, ЧС-2020, 0:1 від "Баварії") та ще один азійський "Аль-Хіляль" (Саудівська Аравія, ЧС-2022, 3:5 від "Реала"). Як видно, усі шість разів "підводили" південноамериканські команди.

До речі, у фіналі клубного ЧС-2008 англійському "Манчестер Юнайтед" протистояв клуб із Південної Америки, але не з Аргентини чи Бразилії, а... еквадорський ЛДУ з Кіто. Утім, англійці не дали "вискочці" увійти до елітного клубу й обіграли суперника нехай і з мінімальним рахунком – 1:0.

Загалом же трофей завойовували команди з п'яти країн – Англії, Німеччини, Іспанії, Італії та Бразилії. Найтитулованішим є мадридський "Реал" (5 титулів), далі – іспанська "Барселона", німецька "Баварія" (по 3 титули) та бразильський "Корінтіанс" (2). По одному трофею вибороли англійські "Ліверпуль", "Манчестер Юнайтед" і "Челсі", бразильські "Інтернасьонал" і "Сан-Паулу", італійські "Мілан" і "Інтер". А ось аргентинські гранди "Ріверт Плейт" і "Бока Хуніорс" доходили тільки до фіналу найпрестижнішого клубного турніру світу.  

Новачки серед "королів"  

Бразильський "Флуміненсе", що вже вийшов до фіналу, та англійський "Манчестер Сіті", якому сьогодні ввечері, 19 грудня, тільки належить спробувати завоювати путівку до головного матчу, уперше у своїй історії переживають пік кар'єри – перебувають на вершині в межах своїх континентів.

Так, "МанСіті" під керівництвом знаменитого тренера, а в минулому гравця "Барселони" Хосепа Гвардіоли, цьогоріч уже виграв чемпіонат Англії, Кубок Англії, Лігу чемпіонів і Суперкубок Європи. Безумовно, кожен у Манчестері мріє "закрити" 2023-й перемогою в клубному чемпіонаті світу. П'ятий трофей означатиме, що клуб є найсильнішим і в Англії, і в Європі, і в світі. Титул переможця Ліги чемпіонів і Суперкубка УЄФА команда виграла вперше в історії.

Водночас "Флуміненсе" востаннє ставав чемпіоном Бразилії 2012-го, 11 років тому. Взагалі команда лише чотири рази вигравала чемпіонат Бразилії і лише одного разу – Кубок країни. А до Кубку Лібертадорес-2023 потрапила як чемпіон штату Ріо-де-Жанейро-2022. Проте це не завадило команді вперше стати володарем найпрестижнішого південноамериканського трофея. 

Не важко здогадатися, що команди вперше грають у клубному чемпіонаті світу та ніколи не брали участі в розіграші його попередника – Міжконтинентального кубка. Проте вже сьогодні ввечері англо-бразильська пара може оформитися як склад учасників фіналу турніру. Зрозуміло, якщо представники Японії не зроблять сенсації, а передумови для неї є. В останніх шести матчах англійської Прем'єр-ліги команда Гвардіоли виграла лише одного разу, чотири матчі звівши внічию й один програвши. А відставання від лідера турнірної таблиці АПЛ "Арсенала" з Лондона вже становить 5 очок. Водночас на міжнародній арені у "МанСіті" все гаразд – шість перемог із шести на груповому етапі Ліги чемпіонів, максимальний результат, за різниці м'ячів +11 (18-7). І в клубі сподіваються, що японський бар'єр буде легко та впевнено подолано.

Букмекери не сумніваються в "МанСіті"

Водночас аналітики букмекерських контор не сумніваються в перемозі "Манчестер Сіті" в протистоянні з "Урава Редс". Згідно з прогнозами спеціалізованого букмекерського порталу BetExplorer, який зібрав дані всіх найбільших контор світу, на перемогу японської команди можна поставити із середнім коефіцієнтом 16,21 до 1, тоді як на нічию – 7,45 до 1, а на перемогу "МанСіті" – 1,16 до 1.

У процентному співвідношенні це 6-11-83 на користь англійського клубу.

Де дивитися? 

Клубний чемпіонат світу в Україні ексклюзивно транслює стримінговий сервіс Megogo. Зокрема сьогодні матч "Урава Редс" – "Манчестер Сіті" покаже телеканал Megogo Футбол 1. Початок трансляції о 20:00 за київським часом.

А в п'ятницю, 22 грудня, о 16:30 розпочнеться матч за 3-тє місце, а о 20:00 – фінал. Обидві гри також покаже канал Megogo Футбол 1.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader