Ветеринарний паспорт в Україні: як оформити, куди звертатися та скільки коштує
Ветеринарний паспорт в Україні: як оформити, куди звертатися та скільки коштує

Ветеринарний паспорт в Україні: як оформити, куди звертатися та скільки коштує

Законодавством України визначені правила перевезення тварин як всередині держави, так і за її межі. Порядок перевезення передбачає отримання ветеринарного паспорта державного зразка для тварини, її щеплення та чипування. Факти ICTV розповідають, як оформити ветеринарний паспорт в Україні, куди звертатися та скільки це коштує.

Ветеринарний паспорт 2023: як отримати

Для перевезення домашніх собак та котів власники тварин повинні обов’язково мати ветеринарний паспорт встановленого зразка. Мінагрополітики від 26.10.2017 №578 затверджена єдина форма бланка ветеринарно-санітарного паспорта на домашню тварину (ветеринарні паспорти невстановленого зразка при перетині державного кордону не братимуться до уваги). Ветеринарний паспорт дійсний до моменту смерті тварини.

Для отримання ветпаспорта необхідно звернутися до однієї з державних лікарень ветеринарної медицини за місцем проживання. Документ видається після клінічного огляду тварини, діагностичного обстеження та профілактично-лікувальної обробки, включаючи щеплення від сказу.

Зараз дивляться

Насамперед тварині необхідно:

  1. Зробити чипування — звернутися можна як у приватну, так і в державну клініку.
  2. Щеплення проти сказу й вірусних захворювань — під час вакцинації, лікар обов’язково має заповнити всю інформацію. В документі має бути: печатка, підпис лікаря, наклейка з самої вакцини, інакше дані не будуть вважатись акредитованими.

Важливо дотримуватися вказаної послідовності, інакше результати будуть вважатися недійсними.

Зверніть увагу! Щеплення від сказу роблять тваринам від трьох місяців. Перед вакцинацією треба обов’язково зробити обробку від внутрішніх та зовнішніх паразитів.

Власникам домашніх тварин можуть відмовити у видачі ветеринарно-санітарного паспорта, якщо:

  • немає можливості оглянути тварину;
  • недотримані всі ветеринарно-санітарні заходи;
  • відсутня необхідна ветеринарна обробка тварини;
  • немає документального підтвердження епізоотичного добробуту місцевості та ветеринарно-санітарного стану тварини.

Скільки коштує оформити ветеринарний паспорт та коли буде готовий

Виготовлення ветеринарного паспорта займає від 1 до 3 днів (перед відвідуванням клініки варто дізнатися, чи є в наявності бланки для ветпаспортів).

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Вартість ветеринарно-санітарного паспорта в Україні становить 51 грн 29 коп. Якщо власник тварини для оформлення документа звертається в приватну клініку, то необхідно буде додатково сплатити за послуги згідно з прайсом.

Джерело матеріала
loader
loader