Для щеплень 2024 року: Україна закупить 1,1 млн доз вакцини проти поліомієліту
Для щеплень 2024 року: Україна закупить 1,1 млн доз вакцини проти поліомієліту

Для щеплень 2024 року: Україна закупить 1,1 млн доз вакцини проти поліомієліту

Для безоплатної імунопрофілактики дітей 2024 року Україна має намір закупити 1,1 млн доз оральної вакцини проти поліомієліту на суму понад 8 млн грн. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

Про яку вакцину йдеться

– Це жива ослаблена вакцина для профілактики поліомієліту (ОПВ) бельгійського виробництва (компанія Glaxosmithkline Biologicals SA). За умовами договору МОЗ із Медзакупівлями України препарат буде поставлено наступного року, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що оральна вакцина проти поліомієліту (ОПС) входить до переліку обов’язкових щеплень проти інфекційних хвороб, включених до Національного календаря профілактичних щеплень. Щеплення за календарем безоплатні для пацієнтів і закуповуються коштом державного бюджету, уточнили у відомстві.

Зараз дивляться

Захист від вірусу поліомієліту в Україні

Повідомляють, що для захисту від вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), яку вводять у вигляді ін’єкцій, і оральну (ОПС), яку дають у вигляді крапель у рот.

ОПС формує імунітет у кишечнику дитини, тим самим зупиняючи поширення інфекції. Кожна дитина до 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліомієліту – у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років – це забезпечує захист на все життя.

Вакцини проти дифтерії та правця

У повідомленні також ідеться про те, що восени Медзакупівлі України уклали договори про закупівлю ще двох вакцин: проти дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену (АДП-М) і від кору/паротиту/краснухи (КПК). Вони також входять до календаря профілактичних щеплень.

Зокрема, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та ХІБ-інфекція.

Кошти на закупівлю вакцин

Вакцини для рутинної вакцинації закуповують здебільшого коштами державного бюджету. Частину вакцин, у разі збільшення потреби або внаслідок надзвичайних ситуацій, постачають міжнародні партнери за зверненням держави.

Попри повномасштабну війну, МОЗ у співпраці з міжнародними партнерами ВООЗ та UNICEF і національними закупівельниками забезпечило безперервну наявність вакцин для рутинних щеплень у 2022 та 2023 роках, зазначили у пресслужбі.

Джерело матеріала
loader
loader