Ми не відчуваємо страждань – президент Чехії про “втому” Європи від війни
Ми не відчуваємо страждань – президент Чехії про “втому” Європи від війни

Ми не відчуваємо страждань – президент Чехії про “втому” Європи від війни

Президент Чехії Петр Павел вважає, що країни Заходу не можуть говорити про втому від війни, адже їхні міста не бомблять, а громадян не вбивають.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню Le Monde.

– Про “втому” можуть говорити тільки Україна і Росія… У наших країнах можна сказати, що ми звикли до цієї війни, але не втомилися. Наші міста не бомблять, наших громадян не вбивають. Єдиний наш тягар щодо допомоги Україні – це прийом біженців і певне зниження комфорту. Ми не відчуваємо страждань, – повідомив Павел.

Чеський президент також застеріг політиків від використання безвідповідальних тверджень про інфляцію чи зростання цін на енергоносії для налаштовування виборців проти допомоги Україні. За його словами, це загрожуватиме “проблемами в Європі”.

Зараз дивляться

– Ми повинні мати мужність сказати нашим співгромадянам, що допомога Україні є нашим інтересом, – наголосив лідер Чехії.

Водночас політик висловив розчарування щодо відсутності угоди про фінансову допомогу Україні в розмірі 50 мільярдів євро.

– Якщо ми вважаємо, що війна в Україні – це зло проти правового порядку, що вона зачіпає основи наших суспільств, ми повинні підтримувати країну, хочемо ми цього чи ні. Не з любові до українців, а щоб відстояти наш спосіб життя. Дозволити Росії перемогти було б загрозою нашій власній безпеці, нашому майбутньому, – сказав він.

Петр Павел підкреслив, що перемога у війні заохотила б Росію повірити, що її бачення міжнародного порядку є правильним, і інші країни могли б повчитися у неї.

Президент Чехії вважає, що чим швидше Європа вирішить питання фінансової допомоги Україні, тим краще для всіх.

Раніше Петр Павел заявив, щоу 2024 році на полі бою в Україні може статися “значний зсув”, а його наслідки залежатимуть від виборів у США та Росії.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги за темою
Чехія
Джерело матеріала
loader