Лікарі Охматдиту врятували 3-місячну дівчинку, провівши складну гінекологічну операцію
Лікарі Охматдиту врятували 3-місячну дівчинку, провівши складну гінекологічну операцію

Лікарі Охматдиту врятували 3-місячну дівчинку, провівши складну гінекологічну операцію

У відділенні дитячої та підліткової гінекології Охматдиту прооперували яєчник крихітній пацієнтці.

3-місячній Аделіні з Черкас діагностували кісту яєчника ще до появи дитини на світ  – антенатально.

Лікарі сподівалися, що новоутворення зникне після народження. Але сподівання не справдилися. Ультразвукове обстеження новонародженої підтвердило наявність пухлиноподібного утворення правого яєчника.

Зараз дивляться

Протягом трьох місяців кіста не зменшилась.

Батьки дитини вирішили звернутися з цією проблемою до столичного Охматдиту. Після обстеження було прийняте рішення прооперувати дівчинку. Видаляли кісту методом лапароскопії.

– Мініінвазивні ендоскопічні оперативні втручання застосовують у відділенні дитячої та підліткової гінекології з 2000 року, – розповідає завідувачка відділення Ірина Гаврилова.

Тобто, досвід величезний.

Складна кіста яєчника у немовляти – виклик для хірургів

Лікарка пояснила, що кісти яєчників, які діагностують антенатально, до народження дитини, за ультразвуковими ознаками поділяються на прості та складні або комплексні.

Проста кіста – рідинне тонкостінне однокамерне утворення. Такі кісти можуть зникнути самостійно, тобто перенести зворотній розвиток протягом 3-6 місяців. Саме тому такі кісти необхідно спостерігати, не слід поспішати їх видаляти.

Складна ж кіста є утворенням, яке містить ехогенні перетинки, осад, геморагічний вміст. Ця кіста не схильна до зворотного розвитку. Саме така була і в маленької  Аделіни.

Кіста близько 4 см – це велике утворення для крихітної дитини. Тому її видалення визнали життєво необхідним.

 – Видалення кісти в новонароджених дівчаток лапароскопічно має стати золотим стандартом хірургії, – зазначає Ігор Мірочник, завідувач операційного відділення Охматдиту, який брав участь в операції.

Завдяки цьому методу, стверджує хірург, можна уникнути розрізів через весь живіт, малоінвазивний метод навіть не залишає косметичних дефектів.

Зараз маленька Аделіна почувається добре та вже прямує додому на Черкащину.

Джерело і фото:

Джерело матеріала
loader