Країни ЄС нададуть Україні €50 млрд попри вето Угорщини – Кулеба
Країни ЄС нададуть Україні €50 млрд попри вето Угорщини – Кулеба

Країни ЄС нададуть Україні €50 млрд попри вето Угорщини – Кулеба

Лідери держав-членів ЄС, так чи інакше, нададуть Україні €50 млрд. Цьому на заваді не стане вето з боку Угорщини.

Про це в інтерв’ю ведучому телемарафону Єдині новини Вадиму Карп’яку розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Міністр заявив, що рішення про €50 млрд для України було перенесено на початок 2024 року не через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана, а через бажання домовитись з офіційним Будапештом та знайти спільне рішення щодо цього кроку. Як сказав Кулеба, “в ЄС не хочуть ситуації, коли постійно приймається рішення без однієї країни”.

Зараз дивляться

– Рішення про те, що Україна отримає ці гроші, буде. Питання залишилося одне: чи зроблять це 27 країн разом – усі члени ЄС включно з Угорщиною, і Угорщині дали місяць на проведення додаткових переговорів, – чи ці гроші виділять 26 країн Європейського союзу без Угорщини, – пояснив він.

Глава МЗС додав, що Євросоюз має питання щодо єдності блоку, де 26 з 27 країн намагаються знайти спільну мову щодо підтримки України. Втім, якщо цього не станеться, “гроші все одно будуть виділені”.

Фінансова допомога ЄС

Ініціатива ЄС щодо виділення Україні €50 млрд була запропонована ще минулого року. Передбачалось, що Україна отримуватиме кошти протягом п’яти років.

Для реалізації цього задуму ЄС має бути схвалення від усіх країн-членів. Втім під час розгляду цього питання на саміті Євроради прем’єр-міністр Угорщини Орбан наклав своє вето.

Разом з тим, президент Євроради Шарль Мішель запевнив, що це питання буде повторно обговорюватись країнами-членами ЄС 1 лютого 2024 року.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги за темою
Євросоюз Дмитро Кулеба Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader