Чи можна колядувати 26 грудня: основне про нові дати святкування Різдва
Чи можна колядувати 26 грудня: основне про нові дати святкування Різдва

Чи можна колядувати 26 грудня: основне про нові дати святкування Різдва

У цьому році в Україні вперше відзначали Різдво за новим церковним календарем, який розпочав свою дію з 1 вересня. Це внесло зміни у дати святкувань в Україні. Чи можна колядувати 26 грудня і що про це відомо – читайте в матеріалі.

Чи можна колядувати 26 грудня: просте пояснення

У різних регіонах цьогоріч колядували по-різному. Деякі почали свою колядку у Святвечір, 24 грудня, тоді як інші обирають Різдво, 25 грудня.

Крім того, колядувати можна і в наступні дні Різдва – 26 та 27 грудня, коли вшановують святу Марію та святкують Степана.

Традиційно колядки прославляють родючість землі, бажають щастя та розповідають історію народження Христа.

Зараз дивляться

Коли можна щедрувати у 2024 році

Щодо щедрування, це свято припадає на 31 грудня за новим стилем. Спочатку щедрували лише дівчата, але згодом до цього звичаю приєднались і юнаки.

В щедрівках вони вихваляють господарів, вірячи, що ці обрядові пісні сприятимуть урожаю в наступному році. Традиційно кожен господар запрошував щедрівників на святкування, вважаючи поганою ознакою, якщо їх дім минули.

Коли можна посівати у 2024 році

Щодо посівання, українці висівають рано-вранці на Василя, що припадає на 1 січня за новим стилем. Спочатку це робили лише хлопці, вірячи, що першим посівальником в хату повинен бути юнак для привертання добробуту. Сучасні колядники та щедрувальники отримують гроші, а в минулому їх винагороджували солодощами, горіхами та фруктами.

Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader