Церковне свято 27 грудня: кого шанують і від чого не варто відмовлятися цього дня
Церковне свято 27 грудня: кого шанують і від чого не варто відмовлятися цього дня

Церковне свято 27 грудня: кого шанують і від чого не варто відмовлятися цього дня

27 грудня за новим церковним календарем православні віряни згадують святого апостола від 70-ти Стефана. У народному календарі - Степанів день. Розповідаємо про традиції цього дня і заборони, народні прикмети та що відзначають у церкві 27 грудня за старим стилем.

  • 27 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
  • Про що говорять прикмети на 27 грудня
  • Що не можна робити 27 грудня
  • Що можна робити 27 грудня
  • 27 грудня - іменини сьогодні

27 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

27 грудня (9 січня за старим стилем) - день пам'яті першого християнського мученика Стефана, який постраждав за віру в Ісуса Христа.

Про святого апостола первомученика архідиякона Стефана розповідається в книзі Діянь святих апостолів. Він жив у І столітті, в Єрусалимі. Його та ще шістьох чоловіків учні Христові обрали дияконами (служителями). Їм слід було підтримувати порядок під час роздачі милостині бідним і надавати іншу допомогу нужденним. Стефан став архідияконом, тобто, старшим дияконом.

Одного разу йому довелося постати перед судом, на якому Стефана звинуватили в наклепі на пророка Мойсея. Тоді архідиякон виголосив промову, проповідуючи Христа. У переказах сказано, що в цей момент він побачив над собою відкрите небо і Господа Ісуса Христа. І Стефан голосно сказав про це. Тоді ті, хто засідав у суді, накинулися на нього і поволокли за місто, де побили камінням. Стефан загинув і став першим християнським мучеником.

Свято 27 грудня за старим стилем - день пам'яті чотирьох великомучеників - Філімона, Аполлонія, Аріана і Феотиха. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 14 грудня. 

Про що говорять прикмети на 27 грудня

За прикметами судять, якою буде погода і літо:

  • вночі з'явився іній - чекай снігу;
  • теплий день видався, як для зими - літо буде спекотним;
  • погода змінюється протягом дня - буде потепління.

У народному календарі 27 грудня - свято Степанів день або Степанові труди. Говорили: "Прийшов Степан - на ньому червоний жупан", тобто, незабаром варто чекати морозів.

Що не можна робити 27 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • працювати по дому;
  • полювати;
  • лаятися, пліткувати;
  • надавати допомогу.

Вважається, що в цей день у жодному разі не можна викидати хлібні крихти - вони символізують достаток і разом із ними з дому можна "викинути" гроші. Залишки хліба потрібно згодувати птахам або тваринам.

Що можна робити 27 грудня

Цього дня можна піти до церкви або помолитися вдома. У святого Стефана просять зміцнення у вірі, душевного спокою і достатку. Також святий вважається покровителем домашньої худоби.

За народною традицією цього дня готують "колядки" - маленькі пиріжки з прісного тіста з різною начинкою і медові пряники. Відмовлятися від такого частування не можна - вважається, що тоді весь рік буде невдалим.

27 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Антоніна, Олена, Давид, Степан, Федір, Яків.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Джерело матеріала
loader