Астрономи розробили новий спосіб пошуку води на екзопланетах
Астрономи розробили новий спосіб пошуку води на екзопланетах

Астрономи розробили новий спосіб пошуку води на екзопланетах

Астрономи розробили новий спосіб пошуку води на екзопланетах

Новий метод також відкриває більше можливостей у пошуку позаземних форм життя.

Група вчених із Бірмінгемського університету (Велика Британія), Массачусетського технологічного інституту (США) та інших установ розробила новий метод виявлення води на екзопланетах, результати їхньої роботи опубліковані в науковому журналі Nature Astronomy, передає Американська асоціація сприяння розвитку науки.

Новий метод полягає у порівнянні кількості вуглекислого газу в атмосфері певної екзопланети з її сусідніми планетами. Якщо кількість CO2 менша, ніж на сусідніх планетах, це говорить про наявність рідкої води. Зниження рівня CO2 означає, що вуглекислий газ в атмосфері планети розчиняється в океані або поглинається біомасою.

Раніше вчені визначали наявність рідини на поверхні планети, серед іншого, за її блиском – відблисками світла зірок від води. Однак ці відблиски занадто слабкі для сучасних обсерваторій, у той час як новий метод їм під силу.

"Виміряти кількість вуглекислого газу в атмосфері планети досить просто. Це пов'язано з тим, що CO2 є сильним поглиначем інфрачервоного випромінювання. Порівнюючи кількість CO2 в атмосферах різних планет, ми зможемо використовувати цю нову сигнатуру для виявлення планет з океанами, що підвищує ймовірність того, що на них може існувати життя. Наприклад, ми знаємо, що спочатку атмосфера Землі складалася в основному з CO2, але потім вуглець розчинився в океані й зробив планету здатною підтримувати життя протягом останніх чотирьох мільярдів років", – пояснив професор екзопланетології Аморі Тріо.

Вивчення рівня CO2 в атмосферах інших планет також допоможе нам краще зрозуміти механізми кліматичних змін на планетах і те, в який момент рівень вуглецю робить планету непридатною для життя.

"Наприклад, Венера та Земля виглядають неймовірно схожими, але в атмосфері Венери дуже високий рівень вуглецю. Можливо, у минулому існував кліматичний переломний момент, який призвів до того, що Венера стала непридатною для життя", – додав Тріо.

Наступним кроком дослідницької групи стане визначення складу вуглекислого газу в атмосфері низки екзопланет і виявлення тих, на поверхні яких є океани, а також визначення пріоритетів подальших спостережень на користь тих, на яких може існувати життя.

Нагадаємо, американське космічне агентство NASA опублікувало відеоанонс місій, які планує реалізувати у 2024 році. Серед запланованого – висадка вчених на Місяць, демонстрація безшумного надзвукового літака X-59 QueSST, запуск двох нових супутників для вивчення клімату Землі, а також політ до Європи – одного з крижаних місяців Юпітера.

Джерело матеріала
loader
loader