Японський апарат SLIM надіслав знімки Місяця
Японський апарат SLIM надіслав знімки Місяця

Японський апарат SLIM надіслав знімки Місяця

Після успішного виходу на місячну орбіту японський апарат SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) надіслав свої перші знімки поверхні Місяця. Японська агенція аерокосмічних досліджень (JAXA) опублікувала чорно-білі, але досить докладні зображення на своїй сторінці в соцмережі X.

SLIM зробив знімки після того, як 25 грудня о 16:51 за японським стандартним часом (10:51 мск) успішно було виведено на місячну орбіту. SLIM успішно завершив упорскування головного двигуна о 16:51 і благополучно вийшов на місячну орбіту. Нижче [публікуємо] зображення, отримане SLIM поблизу Місяця» , - написав аккаунт JAXA.

slim_2.jpg (97 KB)

Апарат SLIM був запущений 6 вересня разом з місією JAXA XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission - "Місія з рентгенівської візуалізації та спектроскопії"). Телескоп XRISM залишився на земній орбіті і приступив до вивчення космічних джерел рентгенівського випромінювання, а SLIM вирушив далі і перейшов на еліптичну орбіту Місяця, роблячи навколо неї кожні 6,4 години. Мінімальна відстань до Місяця на цій орбіті становить 600 км, максимальна — 4000 км.

slim_3.jpg (77 KB)

Посадка SLIM, довжина якого становить 2,7 м, запланована на 20 січня. Якщо все пройде успішно, Японія стане п'ятою країною, яка зуміла м'яко посадити апарат на Місяць після СРСР, США, Китаю та Індії. У рамках місії буде відпрацьовано технологію посадки на Місяць та планети Сонячної системи, а також проведено дослідження місячної поверхні за допомогою невеликого зонда.

Джерело матеріала
loader
loader