NASA розповіло про основні досягнення 2023 року
NASA розповіло про основні досягнення 2023 року

NASA розповіло про основні досягнення 2023 року

NASA розповіло про основні досягнення 2023 року

Рік, що минає, був доволі плідним для агентства.  

NASA підбило підсумки року, що минає, який став досить плідним. 2023-го NASA запустило кілька важливих місій і досягло важливих віх у досягненні інших, які дозволять розширити межі дослідження космосу людиною, повідомляє Space.com.

Агентство опублікувало відео, в якому показало свої головні досягнення року, починаючи від доставки на Землю зразків астероїда, закінчуючи планами створення нового ядерного теплового ракетного двигуна, призначеного для майбутніх пілотованих місій на Марс. У відео також розповіли про основні досягнення місії Артеміда, в рамках якої NASA планує повернути людей на Місяць.

Цього року Міжнародна космічна станція відсвяткувала 25-річчя на орбіті, а астронавт агенції Френк Рубіо встановив новий рекорд перебування у космосі для людини із США. Він провів на орбіті 371-й день поспіль. Перший рік наукової діяльності відсвяткував телескоп "Джеймс Вебб". Він, зокрема, зробив приголомшливий знімок області зореутворення у сусідньому із Землею хмарному комплексі Ро Змієносця.

24 вересня місія OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) повернула на Землю незайманий зразок поверхневого матеріалу з астероїда Бенну, завершивши тим самим семирічну місію. Це перший апарат із США, який доставив на Землю зразки астероїду.

Космічний апарат змінив свою назву і тепер відомий як OSIRIS-APEX – він прямує до іншої космічної мети, астероїду Апофіс. Але під час другої місії він не збиратиме фізичні зразки небесного тіла.

У 2023 році NASA також запустило місію до іншого астероїда, 16 Psyche, який, як вважається, багатий на метали. Він знаходиться у Головному поясі астероїдів між Марсом та Юпітером. Високий вміст металів дозволяє припустити, що астероїд може бути частковим ядром планети - будівельним блоком ранньої планети, який дозволить по-новому поглянути на формування планет.

NASA розповіло про основні досягнення 2023 року - Фото 1

Раніше NASA опублікувало ролик із планами на 2024 рік. Серед запланованого – висадка вчених на Місяць, демонстрація безшумного надзвукового літака X-59 QueSST, запуск двох нових супутників для вивчення клімату Землі, а також політ до Європи – одного з крижаних місяців Юпітера.

Джерело матеріала
loader
loader