Помер видатний український абстракціоніст Ігор Янович
Помер видатний український абстракціоніст Ігор Янович

Помер видатний український абстракціоніст Ігор Янович

Класик українського сучасного мистецтва Ігор Янович пішов з життя у віці 79 років. Його творчість мала сильний вплив на роботи багатьох поколінь художників.

Помер абстракціоніст Ігор Янович

Про смерть митця повідомили в артцентрі . На сторінці галереї у Facebook зазначено, що це велика втрата і для української, і для світової культури. Ігор Янович належав до неоавангардистів та представників абстрактного мистецтва. Його виставки відбувалися не лише в Україні, а й в музеях та галереях Польщі, Німеччини, Литви, Греції та інших країн.

– Останні двадцять років Ігор Янович плідно працював, створюючи власні проєкти та співпрацюючи з Я Галерея. В часи повномасштабного вторгнення він дуже гостро відчував та відображав у власній творчості події, що відбуваються у нашій країні, – йдеться в повідомленні.

Павло Гудімов про Ігоря Яновича

Артменеджер та засновник галереї сучасного мистецтва Я Галерея “особливим художником і глибокою, чуйною людиною”.

Зараз дивляться

– У мене відчуття того, що втратив частину себе, частину мистецтва. Памʼятаю як багато років тому ми з групою поїхали на Венеційське бієналє і я в перший день захворів вітрянкою. Ігор кожен вечір, як повертався в готель, заходив до мене в номер і детально розповідав про побачене, показував фото і каталоги. Його майстерня була місцем сили. Кожна зустріч це неймовірне спілкування і обовʼязково щось нове з його мистецтва, – написав Гудімов.

Він додав, що ще тиждень тому говорив із Ігорем Яновичем про нові проєкти на 2024 рік та пообіцяв, що все заплановане втілиться в життя.

Творчість Ігоря Яновича

Митець жив і творив у Львові в таких стилях, як монументалізм, абстракціонізм та нефігуративізм. Із 1986 року був членом Спілки художників України, взяв участь у понад 70 зарубіжних та міжнародних проєктах.

Чотири рази отримував нагороду на Міжнародному трієнале живопису держав Карпатського регіону Срібний квадрат у Польщі.

Фото:

Теги за темою
смерть
Джерело матеріала
loader
loader