Українці не вважають психологічні проблеми важливими: як сімейні лікарі покращують ментальне здоров’я
Українці не вважають психологічні проблеми важливими: як сімейні лікарі покращують ментальне здоров’я

Українці не вважають психологічні проблеми важливими: як сімейні лікарі покращують ментальне здоров’я

Останні дослідження Gradus Research показали, що основними проблемами в ментальному здоров’ї українців стали тривожність (53%), напруга та стрес (50%), і порушення сну.

Більшість українців не сприймають ці симптоми, як серйозні. Вони не звертаються до фахівців, бо вважають, що існують більш серйозні проблеми.

Сімейний лікар надає психологічну допомогу

Нова система надання психологічної допомоги дозволяє пацієнтам з ментальними розладами звертатися до свого сімейного лікаря.

Зараз дивляться

Під час рутинного прийому лікар може провести скринінг на психічні розлади, дати практичні поради та, у разі необхідності, направити до психолога чи психіатра.

Сімейна лікарка з Первомайського районного центру первинної медико-санітарної допомоги підкреслює важливість такого підходу, особливо для сільського населення.

Ефективність сімейних лікарів

Євгенія розповідає, що пацієнти відчувають полегшення вже після звичайної бесіди.

Українці активно користуються новим підходом, і все більше людей звертаються до лікарів із проблемами ментального здоров’я.

Зокрема, пацієнтки лікарки Євгенії побачили полегшення вже через тиждень після отримання рекомендацій щодо прогулянок, повернення до улюбленої справи та обмеження використання гаджетів перед сном.

Плани для покращення ментального здоров’я українців

З огляду на зростаючий попит на психологічну допомогу, Всеукраїнська програма ментального здоров’я, ініційована першою леді Оленою Зеленською, планує максимальне поширення проєктів у регіонах.

Однією з основних ініціатив є навчання лікарів за курсом Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP. Це сприяє доступності психологічних послуг кожному українцеві, незалежно від місця проживання.

Наразі, кожна третя лікарня первинної медичної допомоги надає послуги з охорони ментального здоров’я.

Джерело матеріала
loader
loader