Яке свято 31 грудня 2023 і чому давні українці ховали в цей день молоко
Яке свято 31 грудня 2023 і чому давні українці ховали в цей день молоко

Яке свято 31 грудня 2023 і чому давні українці ховали в цей день молоко

Сьогодні, 31 грудня, увесь світ готується зустрічати Новий рік. Українці після переходу на новий церковний календар нині святкуватимуть Щедрий вечір, Маланки та Василів вечір.

Факти ICTV дізналися більше про свята цього дня, іменинників, прикмети та заборони.






Яке сьогодні свято – 31 грудня 2023 року

На столі в українців за звичаєм має стояти багата кутя, адже нині відзначається Щедрий вечір, що тепер співпадає зі святом Маланки та Василевим вечором. Це той випадок, коли поєднуються християнські та народні традиції.

Зараз дивляться

Вважається, що Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем, щоб справити гостини. У цей час відбуваються обрядові святкування з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів. Люди співають щедрівки та зичать одне одному здоровʼя та благополуччя. На стіл ставлять всілякі наїдки та обовʼязково кутю з маком, горіхами, медом та ягодами.

У церковних переказах преподобну Меланію згадують як черницю та меценатку часів занепаду Римської імперії.

Який сьогодні, 31 грудня 2023, день в Україні

Нині в усьому світі настає переддень Нового року. В українській традиції святкування відбуваються тепер разом зі Щедрим вечором, тож готують стіл та чекають на щедрувальників. До повномасштабного вторгнення Росії дуже популярними у цю ніч були феєрверки. Проте з огляду на воєнний стан , феєрверків та використання піротехнічних виробів.

У світі 31 грудня також відзначають День ухвалення рішень. Дата є доволі символічною, адже останній день року – гарний час, щоб визначитися зі своїми діями та планами. Найголовніше, що має запланувати кожен з нас – це підтримка українських захисників, тож ухваліть рішення про донати на армію, щоби перемога настала якнайшвидше.

Хто святкує день ангела 31 грудня

Якщо у вас нині подвійне свято і під Новий рік у родині сталося поповнення, зверніть увагу на імена Михайло, Петро та Меланія. Їхні власники 31 грудня відзначають іменини, і саме ці святі є покровителями людей, що народилися цього дня.

Що не можна робити 31 грудня 2023 року

Переддень Нового року має чимало заборон та забобонів. Дотримуватися їх чи ні – вирішувати лише вам, проте давні українці вірили, що так можна вберегти себе від негараздів. Тому 31 грудня не залишали на видному місці ножі, щоби не зашкодили родинному щастю, не лишали у відкритому посуді молоко, щоби не захворіти.

Господині у цей день не зашивали одяг, аби не наробити наступного року помилок. Також жінки не стригли волосся та нігті, щоб не було проблем зі здоровʼям. У Новий рік не сварилися за святковим столом та обережно поводилися з посудом, не викидали залишки їжі з новорічного столу. Загалом у народі побутує приказка: як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш.

Що можна робити сьогодні

Згідно з народними віруваннями, зустрічати Новий рік необхідно з чистим тілом та думками, тому люди ходили до лазні. Наші предки намагалися до 31 грудня віддати всі борги. Астрологи визначають цей день як не дуже сприятливий, проте на відміну від народних вірувань радять сходити до перукаря. Також цей день вважається гарним для святкувань та веселощів. Тож якщо у вас заплановані щедрування – це саме те, що треба.

Народні прикмети на 31 грудня 2023

  • Яка погода сьогодні – таким буде червень.
  • Мороз цього дня віщує снігопад.
  • Сніг сильно скрипить – до скорої відлиги.
  • Якщо вітер зі сходу – чекайте потепління, з півночі – морозів.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader