Заповітна мрія підлітків: учені підійшли впритул до створення вакцини проти прищів
Заповітна мрія підлітків: учені підійшли впритул до створення вакцини проти прищів

Заповітна мрія підлітків: учені підійшли впритул до створення вакцини проти прищів

Команда вчених із Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго створила вакцину від прищів, яка успішно зменшує запалення на моделі прищів у мишей.

Повідомляється, що вакцина нейтралізує конкретний варіант ферменту, що продукується бактеріями, які спричиняють прищі, залишаючи водночас здоровий бактеріальний фермент недоторканим.

Фактори, що впливають на появу прищів

Приблизно у 70-80% людей у якийсь момент життя, найчастіше в підлітковому віці, з’являються прищі, причому винні численні чинники – генетичні, екологічні та бактеріальні.

Зараз дивляться

Завдяки цій новій роботі вчені стали на крок ближче до того, щоб допомогти радикально знизити тяжкість цього поширеного захворювання за допомогою більш точного і менш руйнівного лікування, ніж доступне нині.

– Ми працюємо над розробкою терапії, яка більшою мірою орієнтована на те, що викликає прищі, а не просто на загальне блокування запалення, – пояснив керівник дослідження, професор Джордж Ю. Лю.

Науковець висловив сподівання, що, зрозумівши, як бактерії спричиняють прищі, можна розробити одну або комбіновану вакцину, яка лікуватиме прищі набагато ефективніше, ніж це робиться зараз.

Як проходило дослідження

Це дослідження тривало понад десять років. У підсумку вчені визначили два варіанти гіалуронідази – ферменту, що виробляється C.acnes. Один варіант, званий HylA, виробляється виключно C.acnes, що викликає прищі. Інший варіант (HylB) виробляється C.acnes, пов’язаною зі здоровою шкірою.

Зокрема, дослідники виявили, що HylA виробляє більші фрагменти гіалуронової кислоти, що призводить до сильнішої запальної реакції, тоді як HylB виробляє дрібніші протизапальні фрагменти.

Коли дослідники генетично видалили гіалуронідазу як з C.acnes, пов’язаного зі здоров’ям, так і з прищів, бактерії стали настільки ж незапальними.

Більш ефективна терапія

Що дійсно примітно в цій роботі, то це те, що тепер є більш цілеспрямована й ефективна терапія проти прищів, яка зберігає здоровий мікробіом шкіри, і це значний прогрес у лікуванні запалень на шкірі, зазначають учені.

Джерело матеріала
loader