"У 10 разів ефективніше за кремній": створено напівпровідник із графену
"У 10 разів ефективніше за кремній": створено напівпровідник із графену

"У 10 разів ефективніше за кремній": створено напівпровідник із графену

"У 10 разів ефективніше за кремній": створено напівпровідник із графену

Це дозволить створювати менші за розміром і більш швидкі електронні пристрої.

Вчені з Технологічного інституту Джорджії заявили, що разом з китайськими колегами створили перший у світі функціональний напівпровідник із графену, в якому атоми вуглецю скріплені найміцнішими з відомих зв'язків.

Кремній, з якого зараз роблять більшість електроніки, досягає межі своїх можливостей в умовах дедалі швидших обчислень і менших за розміром електронних пристроїв.

Сам по собі графен не є напівпровідником. Щоб створити з нього такий пристрій, ученим знадобилося понад 10 років.

«Тепер у нас є надзвичайно міцний напівпровідник графен, мобільність якого в 10 разів перевищує мобільність кремнію, а також має унікальні властивості, недоступні кремнію», – каже професор фізики Уолтер де Хір.

Де Хір почав досліджувати матеріали на основі вуглецю як потенційні напівпровідники на початку своєї кар'єри, а потім переключився на 2D-графен. Тоді він знав, що графен має потенціал для електроніки.

«Нас мотивувала надія впровадити три особливі властивості графену в електроніку, – сказав він. – Це надзвичайно міцний матеріал, який може витримувати великі струми, не нагріваючись і не розвалюючись».

Прорив стався, коли вчений та його команда придумали, як вирощувати графен на пластинах карбіду кремнію за допомогою спеціальних печей. Вони створили епітаксійний графен, який є одним шаром, що росте на кристалічній грані карбіду кремнію. Команда виявила, що при правильному виготовленні епітаксійний графен хімічно зв'язувався з карбідом кремнію і починав виявляти напівпровідникові властивості.

Протягом наступного десятиліття вони продовжували удосконалювати матеріал у Технологічному інституті Джорджії, а потім у співпраці з колегами з Тяньцзіньського міжнародного центру наночастинок та наносистем при Тяньцзіньському університеті в Китаї. Де Хір заснував центр у 2014 році разом із Лей Ма, директором центру та співавтором наукової статті про новий напівпровідник.

"У 10 разів ефективніше за кремній": створено напівпровідник із графену - Фото 1

До слова, минулого тижня адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про виділення 162 мільйонів доларів на підтримку вітчизняного виробництва комп'ютерних чіпів.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader