На Одещині викрили суддю, який за хабарі дозволяв ухилянтам виїжджати за кордон. Фото
На Одещині викрили суддю, який за хабарі дозволяв ухилянтам виїжджати за кордон. Фото

На Одещині викрили суддю, який за хабарі дозволяв ухилянтам виїжджати за кордон. Фото

Суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області попався на хабарі за допомогу ухилянтам. За даними слідства, за 1,5 – 3,5 тис. доларів у суді ухвалювалися рішення, які дозволяли чоловікам призовного віку уникнути мобілізації та виїхати за кордон.

Служба безпеки України повідомила в Telegram, що до масштабної корупційної схеми причетні співробітники суду та посередники. Зокрема, "клієнтів" допомагав шукати адвокат. Він же виступав у ролі посередника для зустрічей і передачі хабарів.

Злочинний механізм діяв із середини квітня 2022 року. За цей період у суді встигли "оформити" понад 1000 рішень на користь військовозобов'язаних.

НАБУ, САП та СБУ викрили схему корупції
Слідчі дії

"Схема полягала у тому, що за неправомірну вигоду у суді приймалися рішення, які фіктивно визначали місце проживання неповнолітніх дітей за чоловіками. Це давало право призовникам ухилитися від мобілізації, а також виїхати за кордон", – пояснили у СБУ.

У Білгород-Дністровському міськрайонному суді провели обшуки

"Клієнтів" шукали через оголошення в Instagram і Facebook. Інформацію про послуги також можна знайти в Telegram-групах.

Одного із суддів спіймали на отриманні хабаря. Йому офіційно оголошено про підозру за ч. 3 ст. 368 КК (прийняття пропозиції, обіцянки чи отримання неправомірної вигоди посадовцем). За цією статтею можна сісти у в'язницю на 10 років із конфіскацією майна.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура Офісу Генпрокурора уточнила: судді повідомили про підозру 9 січня 2024 року. Він отримав 1500 доларів США за обіцянку ухвалити рішення на користь ухилянта.

Правоохоронці перевірили голову суду

За інформацією САП, у деяких випадках "клієнти" зловмисників виїжджали з України без супроводу дитини, із визначенням місця проживання дитини на тимчасово окупованій території або з підробленими процесуальними документами від позивачів, втручанням у систему автоматизованого розподілу судових справ.

"Вартість кожного окремого рішення становила від 1500 до 3500 доларів США", – заявили в САП.

Слідчі дії у Білгород-Дністровському міськрайонному суді
Суд приймав рішення, вигідні для ухилянтів

"Тривають обшуки за адресами проживання інших можливих учасників схеми та у будівлі суду. Слідчі здійснюють вилучення справ, в яких могли прийматися протиправні судові рішення", – повідомили в Національному антикорупційному бюро України 9 січня.

До суду з'явилися співробітники СБУ, НАБУ та САП
Розслідування триває

Як писав OBOZ.UA, раніше в Чернігівській області правоохоронці затримали місцеву адвокатку, яка допомагала військовозобов'язаним чоловікам уникнути мобілізації. За таку "допомогу" жінка вимагала 6-7 тис. доларів.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader