Угорщина готова зняти вето на €50 млрд для України, але є умова — ЗМІ
Угорщина готова зняти вето на €50 млрд для України, але є умова — ЗМІ

Угорщина готова зняти вето на €50 млрд для України, але є умова — ЗМІ

Угорщина може зняти своє вето на допомогу Євросоюзу Україні, якщо фінансування переглядатимуть щороку.

Про це пише американське видання Politico.

На саміті лідерів ЄС 15 грудня 2023 року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення про довгострокову програму фінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро від Євросоюзу. Ці гроші мають підтримувати бюджет Києва протягом наступних чотирьох років.

Зараз дивляться

Після того як Орбан наклав вето, він у соцмережах написав, що вже цього року ЄС повернеться до питання допомоги Україні.

Очевидно, лідери ЄС із грудня тиснули на угорського прем’єра, щоб змусити його передумати до саміту 1 лютого 2024 року. І схоже, їм це вдається, зазначає Politico. Але Віктор Орбан висунув умови.

За словами трьох дипломатів ЄС, Будапешт може зняти своє вето за умови, що Європейська рада щорічно переглядатиме фінансування. Це означає, що Орбан зможе блокувати гроші для України щороку – або отримати поступки від Брюсселя за скасування вето.

За словами дипломата, план Угорщини передбачає виділення 12,5 млрд євро у вигляді грантів і кредитів Україні щороку. За чотири роки це становитиме 50 млрд євро, як і запропонувала Європейська комісія.

Деякі дипломати ЄС скептично ставляться до такої пропозиції Орбана, оскільки рішення, ухвалюване з року в рік, не дасть Україні впевненості.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги за темою
Євросоюз Угорщина
Джерело матеріала
loader