На Рівненщині затримали білоруса, який готував російські удари по енергетичних об’єктах
На Рівненщині затримали білоруса, який готував російські удари по енергетичних об’єктах

На Рівненщині затримали білоруса, який готував російські удари по енергетичних об’єктах

На Рівненщині затримали громадянина Білорусі, який незаконно переткнув кордон з Україною для підготовки російських повітряних ударів по енергетичних об’єктах. Про це 15 січня повідомили Служба безпеки України та Рівненська обласна прокуратура.

34-річного «вагнерівця» затримали 11 січня у Сарненському районі. Його вже повідомили про підозру та заарештували. У СБУ розповіли, що завчасно дізналися про плани ГРУ та чекали «вагнерівця» в Україні.

У СБУ зазначили, що удари Росії, які готував білорус, мали знеструмити Київ. За даними Рівненської обласної прокуратури, завданням було підготувати знеструмлення центральних регіонів.

- Зокрема, чоловік мав встановити GPS трекери на об’єктах енергетичної інфраструктури Рівненщини, аби зс рф отримали точні координати цих об’єктів для подальшого нанесення повітряних ударів, - йдеться у повідомленні прокуратури.

За сигналами «маячків» окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed, додали в СБУ.

При собі білорус мав GPS трекери, стартові пакети українського мобільного оператора та підроблений паспорт громадянина України.

З 2014 до 2017 року громадянин Білорусі у складі так званих “Л/ДНР” воював проти сил АТО на сході України. На початку повномасштабного вторгнення Росії приєднався до російської так званої приватної військової компанії «Вагнер» та у 2023 році у лавах артилерійського підрозділу воював поблизу Бахмута. Згодом повернувся до Білорусі.

За підозрою в диверсії та участі у терористичній групі чи терористичній організації чоловіку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років, або й довічне, з конфіскацією майна.

  • 29 грудня після масованого ракетного удару РФ в Україні зафіксували відключення електроенергії у кількох областях.
  • 27 грудня 70% Херсона залишилося без світла внаслідок російських обстрілів.
Теги за темою
СБУ
Джерело матеріала
loader
loader