Збиття російського А-50: експерт розповів, як США та Китай використають досвід України
Збиття російського А-50: експерт розповів, як США та Китай використають досвід України

Збиття російського А-50: експерт розповів, як США та Китай використають досвід України

Досвід українських зенітників щодо збиття російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 є цінним для американців і китайців. Про це заявив військовий експерт Defence Express Іван Киричевський в ефірі телеканалу "Еспресо".

За його слова, росіяни, які декларують протистояння з НАТО, намагаються копіювати доктрину альянсу у використанні авіації. Зокрема, коли тактична авіація для завдання ударів по наземних цілях підіймається в повітря тільки у супроводі літаків радіолокаційного дозору.

"І тут ще випливає другий глобальний момент, який виходить за рамки нашого театру бойових дій, і навіть нашої війни. Знання про те, як можна було збити літак, який літав понад півтори сотні кілометрів від лінії боєзіткнення, зараз можуть бути дуже цінні й для американських партнерів, і для китайців", – вказав експерт.

Він також додав, що США й Китай активно готуються до великої війни у Тихому океані, і подібні літаки будуть необхідні. Китай має кілька схожих літаків на російський А-50. Обидві сторони намагатимуться вибивати саме такі літаки.

"Раніше вважалось, що літаки радіолокаційного дозору, в усіх арміях, не є вразливі. Тому, що вони літають далеко від лінії боєзіткнення. Наразі виявилось, що є інструменти, як лінію боєзіткнення наблизити до таких специфічних літаків. Знання, які з'явилися у наших зенітників, принесуть нам бонуси", – додав Киричевський.

Знищення російського А-50

Вранці 15 січня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив про знищення ворожого літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління противника Іл-22.

Авіаційний експерт Богдан Долінце проаналізував, наскільки складною була операція по знищенню російських літаків над Азовським морем, а не над суходолом, а також оцінив орієнтовні втрати у грошовому еквіваленті, яких було завдано РФ.

Проросійські канали стверджують, що літак потрапив під вогонь російської ППО. В результаті могли загинути 11 або 12 військових льотчиків. Але західні ЗМІ заявляють, що росіяни навмисне запустили фейк про збиття власною ППО.

Теги за темою
США Китай авіація
Джерело матеріала
loader
loader