Угорщина сигналізує ЄС, що може зняти вето з €50 млрд для України − ЗМІ
Угорщина сигналізує ЄС, що може зняти вето з €50 млрд для України − ЗМІ

Угорщина сигналізує ЄС, що може зняти вето з €50 млрд для України − ЗМІ

Будапешт дав зрозуміти ЄС, що готовий зняти свою опозицію щодо довгострокового фінансування України.

Про це повідомляє Politico.

За словами кількох європейських дипломатів і чиновників, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наближається до прийняття компромісу щодо використання грошей з бюджету блоку, навіть якщо угода не буде відповідати вимогам, які він висунув після невдалого саміту ЄС.

Зараз дивляться

У грудні 2023 року Орбан заблокував чотирирічний пакет фінансування для України на суму 50 мільярдів євро. З того часу обидві сторони намагаються знайти спільне рішення.

– Хоча досі немає згоди щодо поступок Угорщині, ЄС впевнений, що угода може бути укладена протягом наступних кількох тижнів, – пише видання з посиланням на неназваних чиновників.

На яких умовах Угорщина може зняти вето на допомогу Україні

Хоча в Брюсселі спостерігається певна готовність запропонувати Орбану певні поступки задля досягнення угоди, більшість національних столиць відкинули спробу Угорщини розділити фінансування України на річні транші, які потребували б одностайного схвалення щороку.

На практиці це дало б Орбану право блокувати фінансування України з боку ЄС щороку – або ж вимагати від Брюсселя поступок в обмін на зняття вето.

– Дуже малоймовірно, що держави-члени приймуть рішення, яке дасть Угорщині можливість регулярного шантажу, – сказав дипломат ЄС.

Ще одна ідея, яка обговорюється, передбачає середньостроковий перегляд фінансування у 2025 році. Але цей варіант, запропонований Угорщиною кілька місяців тому, також вважається неприйнятним серед прихильників Києва.

Вказано, що це суперечить логіці семирічного бюджету ЄС, який має на меті забезпечити стабільність і передбачуваність.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Представник ЄС зазначив, що потенційний компроміс може полягати в тому, що виконавча влада ЄС відшкодує Угорщині витрати на виплату відсоткових ставок за кредитами, отриманими в період після пандемії.

Комісія також розглядає можливість запровадження “екстреного гальма”, що дозволить будь-якій країні, що виступає проти фінансування України, затримати виплати і відкласти обговорення на саміті лідерів ЄС. Але цей варіант не дозволить жодній країні-члену ЄС накласти вето на виплати.

– Два дипломати зазначили, що друге вето на фінансування України спонукатиме столиці ЄС закликати до так званої процедури статті 7, що може призупинити право голосу Угорщини в Європейській Раді.

Раніше прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що погоджується з позицією прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який виступає проти виділення Україні €50 млрд допомоги.

Теги за темою
Україна Євросоюз Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader