Секрети вибору Wi-Fi роутера для дому
Секрети вибору Wi-Fi роутера для дому

Секрети вибору Wi-Fi роутера для дому

Щоб користуватися інтернетом удома, мало проведеного кабелю й стаціонарного комп’ютера або ноутбука. У сучасних будинках до всесвітньої мережі підключають відразу декілька пристроїв, для цього потрібен Wi-Fi. Роздати його по всій квартирі чи будинку відразу в декілька кімнат допоможе маршрутизатор.

Від цього електронного пристрою залежить не тільки можливість під’єднати телевізор, інший ноутбук або смартфон. Роутер забезпечує стабільну швидкість під час передачі даних, а також захищає інформацію, яка передається мережею. Провайдери в Івано-Франківську надають його під час підключення, але ту чи іншу модель можна вибрати й самостійно.

Секрети вибору Wi-Fi роутера для дому - Фото 1

Які існують різновиди

Для домашнього використання можна придбати як звичайний, так і ігровий роутер або mesh-систему. Перший тип моделей підтримує стандарт Wi-Fi 802.11ac, забезпечує стабільний сигнал та швидкість, вказану провайдером. Проте якщо сусіди у багатоквартирному будинку користуються однаковими маршрутизаторами, виникають перешкоди, й інформація завантажується повільніше.

Саме тому вибагливі до швидкості користувачі звертають увагу на інші моделі, зокрема дводіапазонні, стійкі до подібних факторів. Геймерам, що люблять грати на максимальних налаштуваннях, радять вибирати спеціальні ігрові роутери з підтримкою 802.11ax. Вони коштують дорожче звичайних, проте працюють швидше та відрізняються меншою затримкою, що особливо помітно в динамічних сценах.

Для квартир великої площі або будинків на кілька поверхів краще купувати Mesh-системи. Вони складаються з кількох пристроїв та працюють відразу у двох діапазонах 2,5 та 5 ГГц. Кожен модуль – це окремий маршрутизатор, тому за допомогою таких систем зручно роздавати інтернет на великій відстані. Саме такі прилади часто використовують у готелях, щоб забезпечити стабільний сигнал у номерах на будь-якому поверсі.

Важливі критерії вибору

Перше, що має значення – спосіб підключення, для дому можна вибрати звичайний роутер Ethernet, який працює від мережевого кабелю. Останнім часом користувачі звертають увагу на гігабітні моделі, здатні забезпечити з’єднання на дуже високій швидкості до 1000 Мб/с(1 Гб). Мінімально допустима кількість LAN-портів – 4, хоча в деяких моделях може бути й менше.

Замовляючи підключення інтернету в Івано-Франківську в будинку або квартирі, варто відразу уточнити, який саме роутер надає провайдер. Під час під’єднання важливо правильно налаштувати маршрутизатор, щоб він стабільно роздавав мережу й до нього можна було під’єднатися. Серед показників, які мають значення під час вибору, наступні:

  • стандарти Wi-Fi. Найбільш популярним є 2,4 ГГц, підтримується майже всіма сучасними гаджетами, проте через часте використання його швидкість може знижуватися. Менш поширений 5 ГГц;
  • кількість і тип антен. Перший показник вказує на максимально можливу швидкість для отримання інформації. Наприклад, у роутерів 802.11n з трьома антенами вона складатиме 450 Мб/с, з однією – 150 Мб/с;
  • екологічність. Щоб зменшити шкідливий вплив Wi-Fi, у деяких моделях передбачено можливість зниження потужності передавача. На більшості передавачів доступний вибір між низьким, середнім та високим показником;
  • стандарти шифрування для захисту даних. Найбільш надійним вважається WPA2. У деяких моделях передбачено функцію WPS з апаратним або програмним підключенням.

Вибираючи роутер, варто враховувати, що від нього також залежить швидкість інтернету. Маршрутизатор здатне забезпечити стабільний сигнал, проте важливо, щоб за характеристиками він відповідав кількості пристроїв, що будуть до нього підключатися.

Джерело матеріала
loader
loader