Небезпечне розмноження. Смертельний секс змусив крихітних ссавців стати канібалами
Небезпечне розмноження. Смертельний секс змусив крихітних ссавців стати канібалами

Небезпечне розмноження. Смертельний секс змусив крихітних ссавців стати канібалами

Дослідники розповіли, як мініатюрні австралійські тварини дійшли до поїдання собі подібних, хоча раніше харчувалися комахами.

Флора і фауна Австралії дуже різноманітна, а попередні дослідження вже показали, що саме тут мешкає найбільша кількість отруйних видів. Однак в Австралії також багато інших дивовижних тварин, які діяли цікавим чином: наприклад, поїдають партнера після спарювання, пише Science Alert.

Минулого року вчений з Ради Саншайн-Кост Елліот Бауерман вирушив у дводенну експедицію до національного парку Нової Англії, гірські вершини якого є одними з найвищих на середньо-східному узбережжі Австралії й сягають близько 1500 метрів. Під час своєї подорожі він помітив щось цікаве — крихітна тварина вибігла на стежку і тягла за собою мертве тіло іншої тварини, а потім почала його поїдати. Вчений зняв цю цікаву подію на камеру, а потім переглянув відзнятий матеріал.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Переглянувши матеріал, учений виявив, що перед ним крихітний сумчастий ссавець, що мешкає в лісових масивах Австралії, — антехінус (Antechinus mimetes mimetes). Як правило, ці істоти харчуються комахами та павуками, а часом можуть поїдати дрібних хребетних, наприклад птахів, ящірок та інших ссавців.

ємний антехінус із материка в період спарювання, з видимою втратою шерсті на плечі, що поїдає іншого антехінуса
Фото: Elliot Bowerman

Однак цього разу вчений спостерігав за тим, як антехінус поїдав собі подібного, що у світі ссавців зустрічається дуже рідко. Вченим відомо, що цей вид є одним із яскравих представників семелпарності, або "суїцидального розмноження". Простими словами, щороку самці антехінусів буквально падають без духу наприкінці одно-тритижневого сезону розмноження, отруєні власними гормонами.

У період розмноження у самців підвищується рівень кортизолу — гормону стресу. Крім того, відбувається викид тестостерону з величезних яєчок. У результаті виникає збій у біологічному механізмі, який знищує кортизол. Потік незв'язаного кортизолу призводить до системної недостатності органів і неминучої жахливої смерті кожного самця.

То що ж відбувалося на відео? Учений записав відео в серпні 2023 року — саме в цей місяць стартує шлюбний сезон антехінусів. Інтенсивне спарювання спалює калорії, а наприкінці зими стає холодно, при цьому ссавцям складно знайти джерела їжі.

За словами співавтора нового дослідження, доцента кафедри екології та наук про навколишнє середовище в Технологічному університеті Квінсленду Ендрю Бейкера, вони з колегами вважають, що живі антехінуси чоловічої та жіночої статі просто призвичаїлися пожирати самців, які померли від сексуального виснаження. По суті, вони є безплатним джерелом енергії, а тому крихітні ссавці поглинають їхні тіла, щоб поповнити сили після енерговитратного шлюбного сезону.

Раніше Фокус писав про те, що армія величезних жаб-канібалів захоплює США: влада закликає вбивати їх на місці.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader