"Спробують знайти спільну мову": Словаччина скасувала заборону на культурну співпрацю з Росією
"Спробують знайти спільну мову": Словаччина скасувала заборону на культурну співпрацю з Росією

"Спробують знайти спільну мову": Словаччина скасувала заборону на культурну співпрацю з Росією

Згідно з новим наказом міністерки, який опинився у розпорядженні журналістів, Шимковічова 12 січня затвердила наказ про скасування заборони на співпрацю. Як вона пояснила, таке рішення пов'язане з прагненням знайти спільну мову, аби не ділити суспільство.

У світі існують десятки військових конфліктів, і, на нашу думку, художники та культура не повинні платити за це,
– пояснила Шимковічова своє рішення.

Рушення про скасування заборони на співпрацю набуло чинності 15 січня 2024 року.

До слова, заборону на співпрацю у сфері культури з Росією та Білоруссю запровадили 2 березня 2022 року. Тоді чинна міністерка Наталія Міланова ухвалила рішення про заборону усім підконтрольним організаціям та їхнім працівникам співпрацювати з Росією та Білоруссю.

Заяви уряду Словаччини щодо війни Росії з Україною

  • У Словаччині у жовтні 2023 року до влади прийшов новий міністр Роберт Фіцо. За час свого правління він вже неодноразово висловлював тези кремлівської пропаганди.
  • До прикладу, Фіцо нещодавно підтримав позицію угорського лідера Віктора Орбана щодо надання Україні макрофінансової допомоги. Він запропонував переробити її концепцію та спосіб надання. Фіцо, як і Орбан, висловив думку, що 50 мільярдів євро на допомогу Україні мають виділитися не з бюджету ЄС. Він наголосив, що треба знайти інший шлях фінансування, однак натомість нічого не зміг запропонувати.
  • Також Фіцо заговорив про те, що Росії потрібні "гарантії безпеки" та спробував виправдати повномасштабне вторгнення. Зокрема, він заявив, що у 2014 році Росія почала вторгнення через "утиски російськомовних громадян" в Україні. Також він повторив популярну тезу російської пропаганди, що Україна під тотальним впливом США.
  • Окрім того, прем'єр Словаччини також відкрито заявляв, що збирається ветувати вступ України до НАТО. Фіцо вважає, що вступ нашої країни до Альянсу буцімто "стане початком третьої світової війни"
Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader