Аварія між «Либідською» та «Деміївкою»: скільки триватиме відновлення «синьої» гілки метро
Аварія між «Либідською» та «Деміївкою»: скільки триватиме відновлення «синьої» гілки метро

Аварія між «Либідською» та «Деміївкою»: скільки триватиме відновлення «синьої» гілки метро

Відновлювальні роботи між затопленими станціями метро «Либідська» та «Деміївська» можуть тривати близько шести місяців. Про це заявив голова тимчасової контрольної комісії (ТКК) Олександр Тимченко в коментарі Новини.Live.

Комісія, яку призначили для того, аби з'ясувати, що стало причиною аварії в київському метро між станціями «Либідська» та «Деміївська», зробила попередні висновки. Члени комісії сьогодні, 26 січня, спустилися в тунель, оглянули все всередині та вийшли на майданчик ззовні.

За словами Тимченка, гарантійний термін експлуатації при підписанні договора був вказаний на один рік. Також відомо, що станція має глибину 5-8 м.

Наразі ставляться стіни для укріплення, після чого будуть розривати тунель і тоді київський метрополітен з'ясує, що відбувається ззовні. І вже після цього можна буде зробити додаткові висновки. Загалом відновлювальні роботи станції будуть тривати близько шести місяців.

Депутатка Київради Вікторія Пташник наголосила, що сьогодні комісією було зафіксовано від представників КМДА і Київського метрополітену, що протягом шести місяців з моменту, як воно призупинилося, ремонтні роботи будуть закінчені і кияни знову зможуть користуватися метро.

«Однак, крім цього, ми сьогодні ставили питання, які стосуються інших ділянок, тунелів та станцій метро, тому що періодично в ЗМІ з'являється повідомлення про те, що є проблеми з іншими станціями. Сьогодні ми ці питання поставили усно і спрямували запит від тимчасової контрольної комісії для того, щоб запобігти повторенню можливих аварійних ситуацій на інших станціях метро», — зазначила вона.

Також головний інженер метрополітену Києва Віктор Вигівський назвав попередню причину аварії між станціями «Либідська» та «Деміївська». За його словами, це неякісні проєктні та будівельні рішення.

Вигівський наголосив, що наразі проєктно-кошторисної документації ще немає. Наразі проведені дослідження, які обробляються. Остаточні висновки будуть згодом. «Метрополітен звернувся до науково-дослідної судово-експертної організації щодо необхідності проведення досліджень і обстежень з визначення причин ситуації, яка склалася. На сьогодні ми отримали від них висновок щодо причин і обставин виникнення ситуації. Причиною є неякісні проєктні та будівельні рішення», – повідомив Вигівський.

За його словами, уточнення буде після того, як вони розроблять котлован, дійдуть до тунелю та подивляться його ззовні.

«Матеріали, з яких виготовляється метрополітен, повинні передбачати експлуатацію протягом 250 років», – додав він.

Джерело матеріала
loader
loader