Вчені розкрили таємницю виразки Бурулі, що "пожирає плоть"
Вчені розкрили таємницю виразки Бурулі, що "пожирає плоть"

Вчені розкрили таємницю виразки Бурулі, що "пожирає плоть"

Вчені розкрили таємницю виразки Бурулі, що "пожирає плоть"

Дослідникам вдалося знайти організми, відповідальні за її поширення.

Вченим вдалося розкрити таємницю того, як поширюються бактерії, що викликають виразку Бурулі – захворювання, яке зазвичай реєструється в країнах Західної та Центральної Африки, але останнім часом все частіше зустрічається у жителів Австралії. Нове дослідження показало, що москіти кусають опосумів, які є переносниками бактерій, а потім заражають ними людей, повідомляє Science Alert.

Що таке виразка Бурулі

Виразка Бурулі, також відома як виразка Бернсдейла, є шкірною інфекцією, що викликається бактерією Mycobacterium Nuclearans. Вона починається з укусу комара, який протягом кількох місяців переростає в виразку з великим руйнуванням прилеглих тканин.

Хоча спочатку хвороба може проходити безболісно, вона може стати дуже серйозною. Якщо не лікувати виразку, вона продовжуватиме збільшуватися. Від цього вона і отримала назву «такої, що пожирає плоть».

Але хворобу можна вилікувати. Для цього необхідно протягом шести-восьми тижнів приймати певні антибіотики. У деяких випадках потрібне хірургічне втручання для видалення пошкоджених тканин.

Де поширене захворювання

Всесвітня організація охорони здоров'я називає виразку Бурулі тропічним захворюванням шкіри. Випадки захворювання зареєстровані у 33 країнах, головним чином у Західній та Центральній Африці.

Проте з початку 2000-х років виразка Бурулі все частіше реєструється в австралійській Вікторії, включаючи передмістя Мельбурна та Джилонга. Вчені давно підозрювали, що у поширенні захворювання відіграють роль місцеві опосуми та москіти. І нове дослідження підтвердило це.

Зусилля по боротьбі з виразкою

Для того, щоб підтвердити поширення захворювання комахами, вчені збирають різні дані. У ході нового дослідження, опублікованому в журналі Nature Microbiology, команда (зокрема співавтори Тім Стінір, Стейсі Лінч та Пітер Мі) провела великі дослідження на території Вікторії площею 350 квадратних кілометрів.

Вчені зібрали москітів і вивчили їх, щоб виявити, чи є вони переносниками бактерій. В результаті тільки один вид, Aedes notoscriptus, він відомий в Австралії як садовий комар, був позитивним на Mycobacterium Ulcerans.

Після цього дослідники підтвердили, що ці бактерії спричиняють розвиток виразки Бурулі. А потім взяли зразки крові та підтвердили, що комарі кусали і опосумів, і людей.

Потім вчені з'ясували, що регіони, в яких виникають випадки виразки Бурулі у людей, збігаються з регіонами, де активні як комарі, так і опосуми, які є носіями Mycobacterium Ulcerans.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Джерело матеріала
loader
loader