Латвія та Естонія розглядають перспективи будівництва АЕС
Латвія та Естонія розглядають перспективи будівництва АЕС

Латвія та Естонія розглядають перспективи будівництва АЕС

Латвія та Естонія розглядають перспективи будівництва АЕС

Обидві країни хочуть відмовитися від використання викопних енергоресурсів.

Латвія і Естонія планують будівництво атомної електростанції, йдеться у звіті Міністерства клімату та енергетики (КЕМ) Латвії, пише "Європейська правда". KEM оцінює альтернативи виробництва електроенергії, згадуючи також малі модульні реактори (ММР), які є ядерними реакторами четвертого покоління з підвищеними вимогами до безпеки, більшою ефективністю і меншою кількістю радіоактивних відходів.

"Плануючи в довгостроковій перспективі відмовитися від використання викопних енергоресурсів, необхідно оцінити можливості забезпечення базових потужностей з виробництва електроенергії в майбутньому", – говорять у міністерстві.

У звіті зазначається, що наразі базову потужність енергопостачання Латвії забезпечують електростанції, що належать Latvenergo – Ризькі ТЕЦ-1 і ТЕЦ-2 загальною потужністю 1039 мегават (МВт) і Даугавський каскад гідроелектростанцій, загальна встановлена потужність яких становить 1558 МВт і на повну потужність станції працюють переважно навесні, коли спостерігається досить великий приплив води в Даугаву.

У 2010 році Latvenergo в рамках концептуального дослідження "Будівництво атомної електростанції в Латвії" розглянула шість потенційних місць для нових атомних електростанцій – три місця на узбережжі Балтійського моря, а саме Папе, Павілост і Овіш, а також два місця біля великих озер – Буртнієки і Разна, і одне місце біля Риги – Аконе. Однак KEM додає, що для того, щоб прийняти рішення про будівництво нової АЕС з ММР в Латвії, необхідно провести повторну оцінку місця розташування станції.

При цьому KEM вказує, що в ситуації Латвії важливим аспектом оцінки є поводження з високорадіоактивними ядерними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, оскільки структура гірських порід Латвії не дозволяє захоронити відпрацьоване ядерне паливо.

"У разі будівництва атомної електростанції в Латвії необхідно буде також створити наземне сховище відходів низької та середньої радіоактивності поблизу атомної електростанції", – додають у міністерстві.

Втім, KEM визнає, що взаємовигідна співпраця з Естонією у будівництві атомної електростанції можлива. Остаточне рішення ухвалять уряди країн 1 червня цього року.

Раніше ми писали про те, що Хмельницька атомна електростанція може стати найбільшою в Європі після того, як буде добудовано чотири енергоблоки. В.о. голови правління "Енергоатому" Петро Котін заявив, що ХАЕС стане флагманом атомної енергетики Європи і зрештою матиме шість енергоблоків та за проєктною потужністю перевершить найбільшу на континенті Запорізьку АЕС, наразі окуповану російськими військовими.

Джерело матеріала
loader