Чекав на прихід росіян: житель Сум активно допомагав окупантам, тепер на нього чекає суворе покарання
Чекав на прихід росіян: житель Сум активно допомагав окупантам, тепер на нього чекає суворе покарання

Чекав на прихід росіян: житель Сум активно допомагав окупантам, тепер на нього чекає суворе покарання

За виконані завдання отримував грошову допомогу

На Сумщині СБУ затримала агента ФСБ, який розвідував місця найбільшого зосередження особового складу та важкого озброєння ЗСУ. Зраднику світить довічне ув'язнення.

Про це повідомляє прес-служба СБУ. За інформацією правоохоронців, російські ДРГ готували на цьому напрямку прорив, тож ворога цікавила інформація щодо захисту прикордонних районів області.

Для збору розвідданих агент ФСБ обходив місцевість та приховано фіксував позиції українських військ під виглядом розмов по телефону. Ще одним завданням фігуранта було створення власної мережі інформаторів для посиленої розвідки на території регіону.

За даними Служби безпеки, окупанти сподівалися використати інформацію від агента для здійснення прицільних ракетно-артилерійських ударів по військових об’єктах ЗСУ, а також для підготовки маршрутів прориву російських ДРГ на прикордоння Сумщини.

СБУ затримали зловмисника

Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника, задокументували його злочинні дії і затримали під час виконання розвідзавдання. Це дозволило зірвати плани ворога і убезпечити місця тимчасового базування українських захисників від можливих повітряних атак ворога.

Агентом ФСБ, якого затримали, виявився 54-річний мешканець міста Суми. Спецслужби РФ завербували його у серпні 2023 року. У поле зору ФСБ він потрапив через поширення прокремлівських коментарів на сторінці в російській мережі "Одноклассники".

Після вербування зрадник України комунікував зі своїм куратором з РФ через анонімний чат в месенджері. Крім того, він направляв ворогу фотозвіти з текстовим описом українських об’єктів. За виконані завдання окупанти відправляли зловмиснику гроші. Вони надходили через криптовалютні платежі. Під час обшуків СБУ вилучили банківську картку та мобільний телефон зрадника із доказами незаконної діяльності.

Зрадник виконував завдання ворога

"Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення", – додали в прес-службі.

Теги за темою
СБУ
Джерело матеріала
loader
loader