Наче вибух бомби! Саме такий ефект неочікувано (а може й очікувано) справив на львів’ян оновлений інтер’єр знаменитої кав’ярні «Цукерня» розташованої у самому центрі Львова. Ба більше! Тему завзято обговорюють не лише в місті Лева, а й в соцмережах чи не по всій Україні.
Що трапилось, чому оновлення закладу викликало таку бурю, думки містян, працівників закладу та самих дизайнерів читайте у Коротко про.
Турецька лазня чи свіже рішення?
Усі жителі Львова хоча б раз у житті пили каву та смакували тістечками у «Цукерні». Історія цієї кав’ярні, яка розташована у старій кам’яниці в самому центрі Львова (вул. Староєврейська, 3), почалася у 1999 році. Тоді у «Цукерні» не було конкурентів, зате вистачало всіляких гастрономічних нагород, і звісно, гостей, в тому числі зіркових (співачка Руслана, Кузьма Скрябін, чимало зірок «Території А», заходили на філіжанку кави й політики).
До ремонту у «Цукерні» був простенький, без надміру витребеньок, інтер’єр, вінтажні шафи та креденси-серванти. Фото: ФБ Цукерня / Cukiernia
Роки минали, змінилися і вподобання львівян та туристів. Все частіше у «Цукерні» було порожньо, хоча кава і тістечка залишалися такими ж смачними. Тоді власники закладу вирішили оновити інтер’єр, аби хоч так привернути увагу до свого закладу. І це вдалося.
«Турецький туалет», «лазня в готелі» і «барна стійка з ол-інклюзіва»: це ще делікатні «компліменти» у бік оновленої «Цукерні». «Ми втрачаємо наш Львів»: волають львів’яни у соцмережах. «Була атмосфера і стиль. А тепер хочеться сказати: - Зніміть вивіску, панове!» . «Ті коричневі «потьоки» по всіх поверхнях... Виглядає як старе і немите».» Є й інші думки: «Досить стирати порох зі старих меблів», «Свіжо та світло!», «Нарешті щось нове і цікаве в старому закладі!». Баталії в соцмережах розгорілися не на жарт.
Але краще один раз побачити на власні очі, аніж багато разів прочитати в соцмережах. І ми навідалися до «Цукерні».
Отож, було: простенький, без надміру витребеньок, інтер’єр, вінтажні шафи та креденси-серванти, круглі невеличкі столики зі скатертинами під склом, дерев’яні стільці зі спинкою (до речі, незручні та рипучі). Офіціантки у брунатній а-ля школярській формі з білим фартушком.
Стало: всюди мармур чи то його імітація, багато світла, скла, світло-бежевого та «золотого» кольорів, акцентного рожевого (наприклад серветки, а ще «фліски» у офіціантів), фактурні стіни, зручні диванчики і ті самі старі і незручні стільці, вже відремонтовані та пофарбовані. Дійсно, заклад кардинально змінився.
- Так, ми оновили інтер’єр, і читаємо всі відгуки гостей, беремо до уваги, - розповіли Коротко про працівники «Цукерні». – Але щось більше коментувати не можемо.
Оновлений інтер’єр кав’ярні. Фото: ФБ Тамара Злобіна
Відвідувачів смакують кавою та коментують «потьоки»
Телефон власників закладу був поза зоною, та й автори проєкту, агенція YOD Group, також не захотіли обговорювати «Цукерню», посилаючись на те, що вся інформація є на їхній сторінці у Фейсбуку, а піар-менеджер нині якраз хворий. Справді, в соцмережах «йодівці» спробували пояснити львівянам своє бачення оновленого інтер’єру. І вважають, що створили у «Цукерні» «світлий та емоційно комфортний інтер’єр, який не відтягує увагу від основного продукту – легендарних львівських смаколиків».
- Важливо було не лише оновити антураж, але й переосмислити концепцію, дати культовому бренду свіжу енергію та розвиток, - написали працівники агенція YOD Group у Фейсбуку. - Разом з цим, важливо було зберегти ДНК закладу, делікатно означивши тяглість традиції, як одну з ключових цінностей. Основними рішеннями стали лаконізм та використання мономатеріалів. Від колишнього інтер’єру залишилися перевірені часом віденські стільці. Їх відреставрували та частково пофарбували у білий колір, подібно до того, як глазурують печиво білою поливкою.
Всюди мармур чи то імітація, багато світла, скла, світло-беежевого та «золотого» кольорів. Фото: yod.group
І доки львівяни сперечаються, сваряться, шлють прокльони на голову авторів оновленого інтер’єру «Цукерні», відвідувачів у закладі дійсно побільшало. Люди, і місцеві, і туристи, заходять поглянути на скандальні «потьоки» на стінах, ту саму вітрину як з «турецького готелю», скуштувати щось з меню, яке, на щастя, залишилося незмінним та таким же смачним, як і 20 років тому.
Порада від Коротко про:
Якщо у «Цукерню» - то по «Кремівку». Це улюблений десерт Папи Римського Івана Павла ІІ. Торт, на перший погляд, досить простий: листкове тісто та білкове суфле. Але насправді, «Кремівка» - це ніжна хмаринка та букет смаку.
Вартість: від 90 грн. за 100 грамів
Круглі невеличкі столики зі скатертинами під склом, дерев’яні стільці зі спинкою у старій «Цукерні». Фото: facebook.com/profile.php?id=100004639770598 ФБ Lidiya Smola