Чиновнику Міноборони обрали запобіжний захід
Чиновнику Міноборони обрали запобіжний захід

Чиновнику Міноборони обрали запобіжний захід


Тоомас Нахкур є одним із п’яти підозрюваних у справі про ймовірне розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі 100 тисяч мінометних пострілів для ЗСУ.

ВАКС обрав запобіжний захід одному з фігурантів справи про розкрадання 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів для ЗСУ. Центр протидії корупції , що йдеться про Тоомаса Нахкура.

“Слідча суддя ВАКС Катерина Сікора застосувала до відстороненого в.о. директора Департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомаса Нахкура запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. На посадовця поклали низку обов’язків, зокрема здачу поспортів для виїзду за кордон та носіння електронного браслета. Рішення про застосування запобіжного заходу свідчить про обґрунтованість підозри”, – йдеться в повідомленні.

Повідомляється також, що слідча суддя відмовила у задоволенні клопотання в частині застосування тримання під вартою із альтернативною заставою у понад 268 млн грн, про що просив прокурор. Про мотиви рішення стане відомо після оголошення повного тексту ухвали, яке призначене на 7 лютого.

“Тоомас Нахкур є одним із п’яти підозрюваних у справі про ймовірне розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі 100 тисяч мінометних пострілів для ЗСУ. За версією слідства, чиновники Міноборони наперед розуміли, що мінометні постріли поставлено не буде і в Міноборони ніхто не перевіряв, яким чином міни мають доставити з Хорватії до України.Саме Нахкур як начальник відповідного управління Міноборони відповідав за обґрунтованість умов контракт”, – додають в ЦПД.

Прокурор повідомив, що посадовець не перевірив належним чином усі документи, не відстежив порядок постачання мін, не перевірив належним чином постачальника, незважаючи на численні порушення законодавства і контратакту, завізував угоду і рішення про передоплату на 1,34 млрд грн. Ппри цьому передоплата становила 97% від суми контракту.

“У травні 2023 року вдалося ініціювати арешт лише 818 млн грн, інші кошти вивели на рахунки іноземних компаній, однак жодної зі 100 тисяч мін ніхто так і не поставив.Захист наполягає, що Нахкур був лише начальником одного із управлінь у складі Міністерства та в межах своєї компетенції погоджував ті чи інші речі. Окрім нього свої погодження надали більше десяти інших осіб. За версією захисту, це була звичайна господарська діяльність і підозра персонально Нахкуру необґрунтована”, – йдеться далі в повідомленні.

Нагадаємо, що сьогодні міністр Рустем Умєров відсторонив Нахкура від виконання службових обов’язків.



Теги за темою
Міноборони Корупція
Джерело матеріала
loader
loader