Суд ООН розгляне позов України проти РФ щодо “геноциду на Донбасі”
Суд ООН розгляне позов України проти РФ щодо “геноциду на Донбасі”

Суд ООН розгляне позов України проти РФ щодо “геноциду на Донбасі”

Міжнародний суд Організації об’єднаних націй частково розгляне по суті позов України проти Росії та, зокрема, президента Володимира Путіна, за фактом неодноразових звинувачень у геноциді російськомовного населення на Донбасі з 2014 року.

У заяві української сторони сказано, що саме таку риторику Кремль використав для виправдання повномасштабного вторгнення в Україну.

При цьому судді в Гаазі не ухвалили твердження України, що свідомо неправдиві звинувачення в геноциді самі собою є порушенням міжнародної конвенції про запобігання геноциду.

Зараз дивляться

Згідно з позивною скаргою, Росія перекрутила та спотворила концепцію геноциду, безпідставно звинувативши Україну в геноциді, а потім – використавши це як привід для повномасштабної війни, – сказано у позові.

Своєю чергою російська сторона намагається нав’язати, що Путін, мовляв, використав термін геноцид як “риторичний зворот”, не вкладаючи в нього сенс, закладений міжнародним правом.

Також Москва намагалась оскаржити, що поданий Києвом позов підлягає юрисдикції Міжнародного суду ООН.

Історія позову

26 лютого 2022 року Україна та ще 32 країни подали позов до секретаріату Міжнародного суду ООН проти РФ щодо злочину геноциду на підставі Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Креативність позову полягала в тому, що Україна не звинуватила Росію у здійсненні геноциду як такого, оскільки тоді ще не було відповідних доказів. Вона просила суд визнати, що не вчиняла жодного “геноциду” на Донбасі, у чому тоді її публічно звинувачували російські посадовці для виправдання повномасштабного вторгнення.

Гаазькі судді розпочали слухання у цій справі 18 вересня 2023 року.

Теги за темою
Володимир Путін Війна на Донбасі
Джерело матеріала
loader
loader