Скористатися зможе кожен: в Україні запустили відкритий реєстр санкцій
Скористатися зможе кожен: в Україні запустили відкритий реєстр санкцій

Скористатися зможе кожен: в Україні запустили відкритий реєстр санкцій

В Україні розпочав роботу Державний реєстр санкцій. За його допомогою кожен українець зможе безкоштовно отримати інформацію про осіб та компанії, проти яких запроваджено обмеження. На сайті є можливість в електронній формі отримати витяг з інформацією про особу, а також переглядати всі останні санкційні рішення в Україні.

Про це повідомили у Раді національної безпеки та оборони України (РНБО). Наголошується, що ведення реєстру забезпечує саме Апарат РНБО України. Реєстр доступний за посиланням.

У реєстрі вже перебуває понад 17 тис. фізичних та юридичних осіб, які фігурують в українських чорних списках, причому не лише за рішеннями РНБО, а й згідно із судовими рішеннями щодо застосування санкцій.

"Згідно з рішенням РНБО, реєстр – це інформаційно-комунікаційна система, яка забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, обробку та надання інформації про всіх суб'єктів, щодо яких застосовано санкції", – пояснили в Раді.

Зазначається, що дані у реєстрі оновлюються оперативно. "Вони відкриті та загальнодоступні, крім випадків, передбачених законом", – наголосили у РНБО.

Як виглядає Реєстр санкцій

Витяг з Державного реєстру санкцій: як отримати

На головній сторінці сайту реєстру потрібно знайти розділ "Додаткові сервіси". У ньому – вибрати "Витяг з реєстру" та натиснути "Сформувати витяг".

Реєстр санкцій: як отримати виписку

Після цього потрібно вибрати, про кого потрібний витяг – про фізичну чи юридичну особу. Далі слід ввести всі відомі дані про цю особу. Як перевірив OBOZ.UA, для фізосіб достатньо вказати ПІБ.

Після введення даних на сторінці з'явиться інформація про статус підсанкційної особи. Для фізособи буде зазначено, зокрема, громадянство та дату народження, а в деяких випадках і податковий номер. Крім того, у хронологічному порядку будуть перераховані всі акти про накладення та зміну санкцій.

Історія санкцій щодо конкретної особи

Внизу сторінки з'явиться кнопка "Сформувати витяг". Вона дозволяє зберегти всі дані про підсанкційну особу в одному файлі pdf або як архів zip.

Як повідомляв OBOZ.UA, у січні 2024 року до держбюджету України вперше перераховано 32 млн грн підсанкційного російського олігарха. Ці кошти було заарештовано у 2023 році за клопотанням Офісу генпрокурора.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader