Астрономи виявили галактику, якої не повинно існувати
Астрономи виявили галактику, якої не повинно існувати

Астрономи виявили галактику, якої не повинно існувати

Астрономи виявили галактику, якої не повинно існувати

Вона знаходилася у частині космосу, де вчені не розраховували нічого знайти.

Команда астрономів під керівництвом Тіма Карлтона з Університету Арізони виявила незвичайну карликову галактику. Її знайшли в даних телескопа "Джеймс Вебб", хоча сама галактика не була метою дослідження, повідомляє Phys.org.

Вона знаходилась у частині зоряного неба, де вчені не розраховували щось знайти. Об'єкт PEARLSDG не має характеристик карликової галактики, які дослідники очікували побачити. Вона не взаємодіє із сусідніми галактиками і не продукує нових зірок. Це унікальний випадок ізольованої спокійної галактики.

За словами Карлтона, такий тип галактик не спостерігався, крім невеликої кількості випадків. У сучасному розумінні формування галактик існування таких об'єктів не передбачається. "Як правило, карликові галактики, які існують самі по собі, продовжують формувати нові зірки", - зазначив учений.

Дослідників також здивувало те, що на знімках "Джеймс Вебба" вдалося побачити окремі зірки, що утворюють галактику. Вона знаходиться на відстані 98 мільйонів світлових років від нас і є однією з найдальших галактик, у яких вчені можуть побачити зірки з таким рівнем деталізації.

Важливо, що ідентифікація конкретних зірок на зображенні надала ключі до розгадці відстані до них. Виявилося, що вони були одними з найдальших світил такого типу, які вдалося спостерігати на даний момент.

Вчені зібрали всі наявні дані в ультрафіолетовому, оптичному та інфрачервоному діапазонах хвиль, щоб вивчити колір PEARLSDG. Це потрібно було зробити для того, щоб довести, що нові зірки у галактиці не утворюються. Нові зірки мають свій особливий «колірний підпис».

Дослідникам також вдалося підтвердити, що PEARLSDG є ізольованою галактикою і не пов'язана з жодною своєю сусідкою.

"Це абсолютно суперечило очікуванням людей щодо такої карликової галактики", - сказав Карлтон.

Це відкриття змінює розуміння астрономами того, як формуються та розвиваються галактики. Ймовірно, що у Всесвіті існують й інші ізольовані спокійні карликові галактики, які чекають на своє виявлення.

Раніше група вчених із британського Даремського університету вперше змогла "розглянути" акреційний (планетоутворюючий) диск в іншій галактиці. Наявність диска зафіксували навколо масивної зірки HH1177 у Великій Магеллановій Хмарі – сусідній карликовій галактиці, розташованій за 160 тисяч світлових років від нас.

Джерело матеріала
loader
loader