Померла під час операції: робот-хірург пропалив дірку у кишківнику 78-річної американки
Померла під час операції: робот-хірург пропалив дірку у кишківнику 78-річної американки

Померла під час операції: робот-хірург пропалив дірку у кишківнику 78-річної американки

У регіональній лікарні Baptist Health Boca Raton під час операції з приводу раку товстої кишки трапилася надзвичайна подія – робот-хірург да Вінчі убив пацієнтку, пропаливши діру в її кишківнику. Причому, хірургічна бригада не могла цьому завадити.

Робот убив людину

У позові, який подали родичі померлої Сандри Зульцер, вказується, що фатальні пошкодження були нанесені внаслідок несправності робота.

На його гільзах начебто були тріщини, які викликали витік електричного струму.

Зараз дивляться

Отвір, пропалений електричною дугою, відразу не помітили, оскільки він знаходився поза полем зору лікаря.

Але невдовзі діра у тонкому кишківнику призвела до витоку травних ферментів та жовчі у черевну порожнину.

У позові не лише звинувачували дефектний гаджет, але й стверджували, що компанія не змогла навчити лікарів правильному використанню робота-хірурга, що збільшило ризик смертельної хірургічної помилки.

Плюси і мінуси робота-хірурга

Робот-хірург має чотири “руки”, оснащені хірургічними інструментами та камерою. Апаратом керує хірург за допомогою джойстика та ножних педалей від консолі.

З допомогою да Вінчі можна робити точні розрізи розміром з копійку. Тобто, використання робота-хірурга дозволяє суттєво зменшувати пошкодження місця операції та мінімізувати крововтрату порівняно з відкритою операцією з ширшим розрізом.

Згідно з даними Intuitive Surgical, роботи да Вінчі успішно провели 12 млн операцій. Проте, зареєстровано і понад 20 тис сумних випадків, 274 закінчилися смертю пацієнтів.

У минулому, 2023 році, надійшли повідомлення про 3098 інцидентів, пов’язаних з несправністю диво-апарату, що призвело до важких наслідків.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader
loader