Киян закликають не купувати первоцвіти: який штраф чекає на порушників
Киян закликають не купувати первоцвіти: який штраф чекає на порушників

Киян закликають не купувати первоцвіти: який штраф чекає на порушників

Весна — це чудова пора року, коли природа оживає і все навколо починає розквітати після зимової "сплячки"

На вулицях Києва почали з’являтися недобросовісні торговці, які пропонують придбати у них первоцвіти. Однак мало хто замислюється про те, що багато рослин, зокрема первоцвіти, занесені до Червоної книги України та їх знищення може призвести до порушення діяльності цілої екосистеми.

Жителів та гостей столиці закликають відмовитися від збору та придбання цих рослин. Про це повідомили представники Печерської райради у Facebook.

Так, в Україні зустрічаються наступні першоцвіти: пролісок білосніжний, шафран Гейфеля, рябчик гірський, простріл великий, простріл луговий, горицвіт весняний, цибуля ведмежа, пролісок дволистий, первоцвіт весняний, конвалія травнева, чубатка щільна, печіночниця звичайна.

Однак, через зрив квітів, цінні та рідкісні види рослин стають все менш поширеними. За сезон в Україні знищується близько 20 мільйонів первоцвітів.

Важливо розуміти, що більшість першоцвітів не розмножуються вегетативно, тому пересаджені рослини не приживуться на вашій присадибній ділянці. Також варто зазначити, що ранньовесняні рослини є їжею для комах-запилювачів. Тому зривання квітів може ненавмисно призвести до знищення як самих рослин, так і комах.

За торгівлю цими квітами передбачено штраф – від 1700 до 3655 грн. Від 510 до 1 700 грн. – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу, від 1 700 до 3 655 грн. – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесених до Червоної книги (з конфіскацією рослин).

Першоцвіти належать до рідкісних та зникаючих видів рослин, більшість із яких занесені до Червоної книги України та охороняються законом.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чому не можна тримати вдома засушені квіти. Деякі люди вважають, що засушені квіти притягують негатив та погану енергетику до будівлі. Вони стверджують, що засохлі рослини символізують смерть та занепад. Також є повір’я, що засушені квіти забирають красу та молодість у жінок. Як і у разі забобонів, тут все залежить від особистих переконань людини.

Теги за темою
Київ
Джерело матеріала
loader
loader