"Засвітився" під час агресії Росії проти Грузії: що відомо про ВДК "Цезар Куніков", уражений в окупованому Криму
"Засвітився" під час агресії Росії проти Грузії: що відомо про ВДК "Цезар Куніков", уражений в окупованому Криму

"Засвітився" під час агресії Росії проти Грузії: що відомо про ВДК "Цезар Куніков", уражений в окупованому Криму

Уранці 14 лютого дрони Головного управління розвідки України уразили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков" у Чорному морі. Як повідомляють у ГУР, він пішов на дно поблизу Алупки в територіальних водах України.

Це військове судно "засвітилося" ще під час агресії Росії у Грузії. Детальніше про те, що відомо про великий десантний корабель розповість OBOZ.UA.

"Засвітився" під час агресії Росії проти Грузії: що відомо про ВДК "Цезар Куніков", уражений в окупованому Криму

"Цезар Куніков" (БДК-64) – це великий десантний корабель проєкту 775 Чорноморського флоту колишнього СРСР, який наразі перебуває на озброєнні Чорноморського флоту ВМФ Росії у складі 197-ї бригади десантних кораблів. Військове судно базувалося у Севастополі, його бортовий номер - 158.

На сайті ЧФ РФ зазначено, що військовий корабель має довжину 112,5 метрів, ширину 15 метрів і осадку 3,7 метрів. Він озброєний наступним чином: 2x2 артустановки АК-725 калібру 57 мм, 4x8 стартові установки протизенітних ракет, 2x30 зенітні ракетні комплекси НУРС А-215 "Град-М" калібру 122 мм. Екіпаж військового корабля складає 87 осіб.

Також повідомляється, що корабель може використовуватися для встановлення мінних загороджень. БДК може бути застосований у різних варіантах навантаження: перевезення 150 осіб десанту та 10 танків Т-55 з екіпажем у 40 осіб кожен; перевезення 12 плаваючих танків ПТ-76 з екіпажем у 36 осіб кожен; транспортування підрозділу, що складається з 3 танків Т-55 з екіпажем у 12 осіб, 3 мінометів калібру 120 мм, 3 бойових машин типу 2Г 27, 4 автомобілів ЗІЛ-130, 4 автомобілів ГАЗ-66 та одного легкового позашляховика ГАЗ-69.

Екіпаж десанту складається зі 147 осіб. Корабель може транспортувати вантаж вагою 650 тонн на відстань 4700 миль.

Бойове застосування

У 2008 році корабель "Цезар Куніков" брав участь у воєнних операціях Чорноморського флоту під час російської агресії в Грузії. 10 серпня 2008 року він виступав як флагман групи російських кораблів, яка взяла участь у морському бою із групою грузинських катерів.

З 6 липня 2013 року до 24 жовтня 2014 року БДК "Цезар Куніков" пройшов ремонт на судноремонтному заводі "Флотський арсенал" у Болгарії. Після цього він був відбуксований до Севастополя наприкінці листопада, де екіпаж виконав курсові завдання та повернувся до складу сил постійної готовності.

У квітні 2015 року спільно з БДК "Микола Фільченков" провів навчання з висадки морського десанту. А з 5 по 8 травня відвідав Стамбул, де представляв Росію на міжнародній виставці озброєнь IDEF-2015. У жовтні цього ж року БДК "Цезар Куніков" був направлений до Сирії з вантажем боєприпасів та зброї для сирійської армії.

У квітні 2019 року корабель пройшов ремонт системи кермового управління на 13 судноремонтному заводі Чорноморського флоту.

У квітні 2022 року стало відомо, що командир БДК "Цезар Куніков", капітан 3 рангу Олександр Чирва, помер від отриманих поранень під час російського вторгнення в Україну.

Раніше повідомлялося, що у ГУР і ЗСУ підтвердили ураження в Чорному морі російського ВДК "Цезар Куніков". За даними джерел OBOZ.UA, результативну атаку на ворожий корабель у Чорному морі поблизу південного узбережжя Криму провело Головне управління розвідки. Атакували російський ВДК "Цезар Куніков" за допомогою дронів.

Нагадаємо, що після 5 години ранку жителі населених пунктів на південному узбережжі тимчасово окупованого Криму прокинулися від гучних вибухів, що лунали з моря. Їм передували яскраві спалахи. Також очевидці запевняли, що чули тривогу на російському кораблі та звуки пострілів.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader